Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔΔΥ - ΠΟΓΕΔΥ
Η αντιδασική πολιτική καίει τα δάση

Το αντιδασικό θεσμικό πλαίσιο είναι μια από τις κυριότερες αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, τονίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΓΥ) με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Με το νόμο 3208/2003 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ από τότε που έγινε κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τον εφαρμόσει, δεν κηρύσσονται αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις δασικής μορφής που καίγονται ή καταστρέφονται με οποιοδήποτε τρόπο, αφού με τον παραπάνω νόμο μειώνονται οι εκτάσεις που θεωρούνται δάση ή δασικές κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν. Επιπροσθέτως, κατά την αποτυχημένη απόπειρα αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που αφορούν στην προστασία των δασών, διαφάνηκε η βούληση της κυβέρνησης να χαλαρώσει την προστασία που παρέχει το Σύνταγμα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις».

Σημειώνεται ακόμα:

«Η αποδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών έχει φθάσει σε οριακό πριν τη διάλυσή τους σημείο. Σε άλλο υπουργείο βρίσκεται η κεντρική επιτελική υπηρεσία (η Γενική Διεύθυνση Δασών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και σε άλλο όλες οι περιφερειακές δασικές υπηρεσίες (υπουργείο Εσωτερικών), με αποτέλεσμα να παρατηρείται πλήρης αποσυντονισμός, σύγχυση αρμοδιοτήτων, κλπ. Το προσωπικό μειώνεται συνέχεια και παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό.

Η χρηματοδότηση του τομέα δασών μειώνεται συνέχεια ακόμη και σε απόλυτες τιμές, με συνέπεια να καθίσταται προβληματική ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία των υπηρεσιών.

Δεν ενημέρωσαν, για παράδειγμα, οι αρμόδιοι υπουργοί τον πρωθυπουργό ότι το εποχικό προσωπικό που επρόκειτο να εργαστεί στους καθαρισμούς των δασών στα πλαίσια πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, δεν προσλήφθηκε ακόμη;

Ολοι αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η παραπάνω πολιτική στα δασικά οικοσυστήματα, αλλά και στη δημόσια περιουσία».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αλλάξει άμεσα η πολιτική για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, ώστε να μη μείνει κενός λόγος η εξαγγελία: "...εκεί που ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος". Η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων μαζί με την Ομοσπονδία της (την ΠΟΓΕΔΥ) αγωνίζεται για μια δασική πολιτική, που θα έχει στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών και όχι των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ