Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Ενστάσεις για τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Αντισυνταγματική θεωρεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την τροπολογία για την οπτική και ηχητική παρακολούθηση που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας. Η παραπάνω γνωμοδότηση της Αρχής έγινε αφού της εστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης η επίμαχη τροπολογία.

Η Αρχή, ειδικότερα, αναφέρει σειρά παρατηρήσεων, όπως, μεταξύ άλλων, ότι αφαιρείται από την ελεγκτική αρμοδιότητά της ένας μεγάλος και ευαίσθητος τομέας κρατικής δράσης, ότι δεν υπάρχουν σαφείς και λεπτομερείς διατάξεις ως προς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ότι δεν αρκεί μια γενική αναφορά στη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας για την προστασία προσώπων και πραγμάτων, ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας όπως, π.χ., αυξημένη εγκληματικότητα σε μια περιοχή, βάσει των οποίων θα αποφασίζεται η εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε δημόσιους χώρους, και ότι δεν προβλέπεται προηγούμενη έκδοση διοικητικής πράξης για την εγκατάσταση εικονοληπτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.

Η ουσία όμως όλων των παραπάνω παρατηρήσεων ακροθιγώς πιάνεται από την Αρχή και αυτή είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που εντάσσεται στο γενικότερο νομοσχέδιο που ...διανθίζεται και με άλλες τροπολογίες για κάμερες και τράπεζα DNA, στοχεύει στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, επιτρέπει και σε άλλες αρχές, πλην των δικαστικών, να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα καταστολής του λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ