Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εγκρίθηκε το αντιλαϊκό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 2»

Η Κυβερνητική Επιτροπή προχώρησε χτες στην ομόφωνη έγκριση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ 2», δηλαδή στη συνέχιση του προγράμματος για τα έτη 2010 - 2014. Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του προγράμματος διατίθεται για την ενίσχυση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) ή με αδιαφανή κριτήρια - και κατά πώς επιθυμεί η κυβέρνηση - μέσω των οριζοντίων δράσεων των ΟΤΑ. Το 72% της χρηματοδότησης όλου του προγράμματος προέρχεται από πόρους της τοπικής διοίκησης για να μειωθεί η κρατική συμμετοχή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος θεώρησε σκόπιμο να κάνει συγκρίσεις με το πρόγραμμα «ΕΠΤΑ» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - που ίσχυε πριν το ΘΗΣΕΑΣ - για να πει ότι «ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο καταβαράθρωσε οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ενώ αντίθετα η ΝΔ με τον ΘΗΣΕΑ βοήθησε «τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο να ολοκληρώνουν αναπτυξιακά έργα με πλήρη διαφάνεια» γιατί, όπως είπε, το ΘΗΣΕΑΣ είναι «το πιο διαφανές πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ».

Το «ΘΗΣΕΑΣ 2» σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού και την εισήγησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή περιλαμβάνει πόρους, το ύψος των οποίων «θα αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ, χωρίς πάλι να υπολογίζουμε τις Συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», ενώ τα κριτήρια κατανομής τους θα είναι ίδια με αυτά του «ΘΗΣΕΑ 1». Δηλαδή, με άλλα λόγια, το... μάρμαρο θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», χωρίς βεβαίως να λαμβάνεται υπόψη ότι οι πιθανότητες να μην ανταποκριθεί το κράτος - και πάλι - στις δικές του οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο πρόγραμμα, εξακολουθούν να ισχύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ