Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Σχέδια με γνώμονα την αγορά

Το νέο «δραματικό» πεδίο αντιπαράθεσης και σφοδρού ανταγωνισμού των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προδιαγράφει ουσιαστικά η νέα έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, στην οποία αποτυπώνεται η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αποδιδόμενη στην οικονομική κρίση, και η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει. Αυτό σημαίνει ότι ο έντονος ανταγωνισμός που ήδη έχει ξεκινήσει και εκφράζεται αυτές τις μέρες και με την πορεία του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ, θα διεξαχθεί με «έπαθλο» μια συνολικά μικρότερη «πίτα». Οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί από τους ιδιώτες, με σημαντική κυβερνητική στήριξη και μεγάλες χρηματοδοτήσεις, άμεσες και έμμεσες, στο πλαίσιο της διαβόητης «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κινδυνεύουν στο βαθμό που όλα τα σχέδια εξελιχθούν.

Την ίδια ώρα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπερκαλύπτουν τα ανώτερα όρια που έχουν τεθεί για ηλεκτρικό ρεύμα από αυτόν τον τομέα, με κριτήριο και την ευστάθεια του συστήματος. Οι υπέρογκες αποζημιώσεις και η εισβολή των πολυεθνικών, έκαναν κι εδώ το «θαύμα» τους, αφού η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις λαϊκές ανάγκες, αλλά λειτουργεί με γνώμονα την αύξηση των κερδών.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται επίσης ότι υπάρχει ανάγκη ορίων στη χρήση φυσικού αερίου, του εισαγόμενου καυσίμου που πριμοδοτείται από την κυβέρνηση. Θέτει και ζήτημα στερεών καυσίμων, μετά την απόρριψη του λιθάνθρακα και αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, αλλά αφήνει να «αιωρείται» και ένας προβληματισμός για επανεκτίμηση της απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ