Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΑΘ
Εκποίηση με συνοπτικές διαδικασίες

Αδίστακτη η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί στην παράδοση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης οδεύει και η ΕΥΔΑΠ.

Πρόκειται για μία εξελικτική διαδικασία, την οποία ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90 και ολοκληρώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Με πυξίδα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις δε δίστασαν να παραδώσουν στην ιδιωτική κερδοσκοπία ακόμα και το νερό, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό της συμπρωτεύουσας, καθώς η πλήρως ιδιωτικοποιημένη ΕΥΑΘ θα λειτουργεί με κριτήριο την αύξηση των κερδοφόρων αποτελεσμάτων της και όχι την παροχή φθηνού πόσιμου καθαρού νερού προς το λαό της περιοχής, στοιχείο, το οποίο, στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποκτά δευτερεύουσα σημασία. Αμεσα θίγονται και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, καθώς η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατά την πάγια πρακτική των επιχειρηματιών, συνοδεύεται και με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Στα πλαίσια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, συνεδρίασε χθες εκ νέου η «διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων» της κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε ότι και οι τρεις κοινοπραξίες που επιδιώκουν να αποκτήσουν το 23,02% των μετοχών της εταιρείας ύδρευσης, πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πρόκειται για τις κοινοπραξίες:

  • AQUALIA (Ισπανία) - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευαστική (Ελλάδα).
  • SUEZ ENVIRONMENT (Γαλλία) - ΕΛΛΑΚΤΩΡ - (Ελλάδα).
  • VEOLIA EAU (Γαλλία) MIG όμιλος Βγενόπουλου (Ελλάδα) - ΙΟΝΙΟΣ (Ελλάδα).

Ειδικά οι δύο γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, σε θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλές χώρες διεθνώς. Η παρουσία τους στην Ελλάδα, ένα σχετικά μικρό μέγεθος για την εμβέλεια δράσης τους, περισσότερο λειτουργεί ως πρόκριμα για την είσοδό τους στην αγορά των Βαλκανίων και των άλλων παρευξείνιων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ