Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα» αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία. Καμία «έκτακτη εισφορά» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομίας

Αταλάντευτα στη ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν συναποφασίσει με την ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές, οι οποίες και τροφοδοτούν κλίμα ανούσιας όσο και ψευδεπίγραφης «αντιπαράθεσης» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το φόντο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας επανήλθε τις τελευταίες μέρες και πάλι στο γνωστό τροπάριο με τον μπαμπούλα των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό. Στόχος τους είναι η δημιουργία κλίματος για την παραπέρα προώθηση της πολιτικής που έρχεται να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.

Οι εξελίξεις στην οικονομία, ειδικότερα τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, τα οποία είναι γέννημα-θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλο.

Ο υπουργός Οικονομίας ήταν κατηγορηματικός στο ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις» προσθέτοντας ότι «αντίθετα υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και να βγούμε από αυτή την κρίση που είναι η μεγαλύτερη της μεταπολεμικής περιόδου». Ο υπουργός ενόψει και της διορίας (μέχρι 27 Οκτώβρη) που έχει βάλει η Κομισιόν για τη λήψη «μόνιμου χαρακτήρα διαρθρωτικών αλλαγών», δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με «ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ετοιμάζουν και νέα φοροπακέτα, όπως νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους που επιβαρύνουν την λαϊκή κατανάλωση με πρόσχημα τα παραγόμενα ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης βρίσκονται ακόμη η κατάργηση ή «αναπροσαρμογή της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει σε μια σειρά από εισοδήματα, το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για δεύτερη στη σειρά χρονιά κ.ά. Ηδη στην τελική ευθεία βρίσκεται και η υλοποίηση της κοιναγορίτικης Οδηγίας για την «απελευθέρωση» στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», ρύθμιση με την οποία εκχωρείται παραπέρα ζωτικός χώρος στο μεγάλο κεφάλαιο και στην κερδοφορία του. Είναι απόλυτα βέβαιο πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να πάει με «αδειανά χέρια» στα επόμενα συμβούλια οργάνων της ΕΕ, αντίθετα έχει να επιδείξει απτή και συγκεκριμένη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Την ικανοποίησή του για την εφαρμοζόμενη πολιτική εκφράζει το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε πως «το τελευταίο που χρειάζεται είναι η αύξηση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων». Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που μεταφράζεται σε νέους φόρους και άλλα μέτρα σε βάρος των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών. Από την πλευρά του Ο Γ. Παπαθανασίου «κατηγόρησε» την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για «λαϊκισμό και ανευθυνότητα» ισχυριζόμενος ότι δεν έχει στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης... Ταυτόχρονα δηλώνει αισιόδοξος ότι τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση (ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους, τέλη στην μικρή ακίνητη περιουσία κ.ο.κ.) θα αποδίδουν από το β' εξάμηνο του 2009.

  • Αυτά καθαυτά τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό για το α' εξάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαμορφώθηκαν στα 17,5 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 92% σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2008. Η εμφανιζόμενη «υστέρηση» στα φορολογικά έσοδα είναι αποτέλεσμα των απανωτών ελαφρύνσεων και άλλων προκλητικών διευκολύνσεων σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, της πολιτικής δηλαδή που εφαρμόζουν στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου της υποταγής.
Τουριστικός κλάδος

Στην χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη έγινε επισκόπηση και των εξελίξεων στον τουριστικό κλάδο. Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Μαρκόπουλος ισχυρίστηκε ότι τα «καταστροφολογικά σενάρια της αρχής του χρόνου ευτυχώς δεν έχουν επαληθευθεί» και ακόμη ότι φέτος είναι «αναμενόμενη η πτώση για όλες τις χώρες της Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ