Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
«Τάζουν σχολεία χωρίς να 'χει πέσει μια σφυριά»

Αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας έρχονται γονείς και μαθητές του Δήμου Κερατσινίου, καθώς όπως ανακοινώνει το υπουργείο, στο Δήμο πρόκειται να λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος δύο νέα σχολεία (9ο Γυμνάσιο και 5ο Γενικό Λύκειο), αλλά «ούτε μια "σφυριά" δεν έχει πέσει, ούτε ένα τούβλο δεν έχει μπει», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κερατσινίου.

«Για άλλη μια χρονιά έρχονται να μας "παραμυθιάσουν". Για άλλη μια χρονιά μας τάζουν "καθρεφτάκια και κορδέλες", θέλοντας να σκεπάσουν άλλα πιο σημαντικά ζητήματα», υπογραμμίζει η Ενωση και αναφέρει τα πενιχρά ποσά που διατίθενται για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες, όπως:

  • Μόνο 65.000 ευρώ διαθέτουν για καλοκαιρινές επισκευές, που θα γίνουν το φθινόπωρο.
  • Μόνο 850.000 ευρώ διαθέτουν για τις λειτουργικές ανάγκες, τη στιγμή που χρειάζονται το λιγότερο 1.500.000 ευρώ.
  • Μόνο στα μισά σχολεία υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες.
  • Μόνο στα σχολεία της Β'βάθμιας, υπάρχουν φύλακες, που καλύπτουν τη θέση του επιστάτη.
  • Μόνο στο Κερατσίνι χρειάζονται επιπλέον 6 διθέσια Νηπιαγωγεία, για να μη διώχνονται τα προνήπια.
  • Μόνο 17 παιδιά φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό, χωρίς βέβαια να υπάρχει ειδικό σχολείο Β' βαθμίδας.
  • Μόνο στα Δημοτικά oι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους 150.000 ευρώ κάθε χρόνο για τους παραδοσιακούς χορούς.
  • Οι γονείς κάθε σχολικό έτος καλύπτουν ελλείψεις στα σχολεία (βαψίματα - αγορές υλικών κλπ) που το συνολικό κόστος τους ανέρχεται περίπου στο 35% της συνολικής τακτικής επιχορήγησης.

«Ο στόχος τους είναι φανερός και ξεκάθαρος, 8 στα 10 παιδιά μας "δεν είναι στο DNA τους να μορφωθούν, άρα ας μάθουν μια τέχνη να μπορούν να βγάζουν ένα μεροκάματο", μια λογική που βρίσκεται έξω από τις ανάγκες των μαθητών, έξω από τις ανάγκες της Λαϊκής Οικογένειας, της Κοινωνίας συνολικά! Ως γονείς θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε ένα ενιαίο 12χρονο αποκλειστικά δημόσιο σχολείο. Ενα σχολείο όπου θα κυριαρχεί το ζήτημα της ολόπλευρης μόρφωσης των παιδιών μας, μέχρι τη βιολογική και ψυχοσυναισθηματική τους ολοκλήρωση, χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών για κάλυψη των εκπαιδευτικών ελλείψεων», τονίζει η Ενωση Γονέων Κερατσινίου και απαιτεί: Mια εντελώς διαφορετική εκπαίδευση, με καλύτερες υποδομές στα σχολεία. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του σχολείου με τους κάθε λογής ιδιώτες ή τελικά με την οικονομία της αγοράς», σημειώνεται. Το κράτος έχει την υποχρέωση για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση, να δίνεται το 15% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Παιδεία. «Οι γονείς πρέπει να πάψουμε πια να είμαστε χορηγοί του υποτιθέμενου συστήματος της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας». Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία σε πρωινή λειτουργία, με καλυμμένες έγκαιρα όλες τις ανάγκες σε αίθουσες, σε βοηθητικό προσωπικό κλπ. Οχι σχολεία - Ανώνυμες Εταιρείες, μέσω ΣΔΙΤ, όπου οι ιδιώτες θα εκμεταλλεύονται τα σχολικά συγκροτήματα για τα επόμενα 30 χρόνια. Εκπαιδευτικούς που να μην αισθάνονται ανασφάλεια, να μετεκπαιδεύονται στο πανεπιστήμιο, να αμείβονται αξιοπρεπώς, να συνεργάζονται σε ισότιμη βάση με τους γονείς, με βασικό γνώμονα τη κατάκτηση της γνώσης των παιδιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτικά τα προβλήματα των σχολείων (2011-09-24 00:00:00.0)
Δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση (2011-01-19 00:00:00.0)
Για πάνω από 20 χρόνια με το χέρι στην τσέπη (2007-09-09 00:00:00.0)
Κατ' επίφαση δωρεάν η Δημόσια Παιδεία (2005-09-04 00:00:00.0)
Σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία (2004-09-23 00:00:00.0)
Παιδεία χρυσοπληρωμένη, βάρος για τα λαϊκά στρώματα (2003-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ