Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κρεσέντο αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση χαρίζουν δισεκατομμύρια στην πλουτοκρατία και ετοιμάζουν τα χειρότερα για το λαό. Ερχονται «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» και μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα» που αξιώνουν Κομισιόν και άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας

Από την περσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ

Motion Team

Από την περσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ
Σε ρεσιτάλ ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας της πλουτοκρατίας επιδόθηκε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνοντας ένα ακόμη στίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής ενόψει και των πρωθυπουργικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τα εργατικά και λαϊκά στρώματα πρέπει να ετοιμάζονται και για την επερχόμενη δέσμη αντιδραστικών «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» που έχει συναποφασιστεί και δρομολογηθεί με την Κομισιόν μετά και από τις ανάλογες αξιώσεις από τα ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και άλλα επιχειρησιακά κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο και επεξεργασμένο σχέδιο από τα διάφορα κέντρα της πλουτοκρατίας, που με το πρόσχημα και της καπιταλιστικής κρίσης ήδη άρχισε να ξεδιπλώνεται. Είναι απόλυτα βέβαιο πως στο αμέσως επόμενο διάστημα η επίθεση θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η αντιλαϊκή συγχορδία έδωσε και συνέχεια: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε πρωτοφανείς αξιώσεις ακόμη και για την κατάργηση δυο μηνιάτικων το χρόνο στις συντάξεις (της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας), αξίωση που αποτελεί προανάκρουσμα και για αντίστοιχες περικοπές στους μισθούς! Οι καπιταλιστές γνωρίζουν ότι η «έξοδος» από την κρίση δεν μπορεί να γίνει «αναίμακτα». Γι' αυτό και ετοιμάζονται πυρετωδώς, γι' αυτό και όλα τα σφυριά τους βαράνε στον ίδιο στόχο.

Οι απλόχερες κρατικές ενισχύσεις και η ειδική προστασία προς τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ακόμη και μόνο αυτές που χορηγήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, αποτελούν μια ακόμη τρανταχτή απόδειξη για το γεγονός ότι ο πλούτος που παράγουν με το μόχθο τους οι εργαζόμενοι είναι άφθονος και υπεραρκετός ώστε να καλύψει όλες τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ζητούμενο, κατά συνέπεια, δεν είναι τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, για τα οποία οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος δε χάνουν ευκαιρία να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Το ζητούμενο για το λαό είναι η οργάνωση της δικής του πάλης στην κατεύθυνση συνολικής ρήξης με την εφαρμοζόμενη πολιτική και ριζικής αλλαγής του υπάρχοντος συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα το καλό να περιμένουν ούτε και από τους όποιους μελλοντικούς διαχειριστές της πολιτικής του ευρωμονόδρομου. Και η αγωνιστική ταξική απάντηση, σε όλους αυτούς, θα πρέπει να δοθεί και με αφορμή τις εκδηλώσεις στη ΔΕΘ τον επόμενο μήνα.

Το αντιλαϊκό κρεσέντο είχε και συνέχεια την περασμένη εβδομάδα με την κυβέρνηση να προχωρά στην υλοποίηση και νέας... κοπής κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεων και συγκεκριμένα:

  • Με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα βιομηχανικά - επιχειρηματικά πάρκα παρέχονται προκλητικά πρόσθετα κίνητρα στις μερίδες του κεφαλαίου με νέες φοροαπαλλαγές και κάθε είδους άλλες διευκολύνσεις. Ακόμη προς δόξαν της λεγόμενης πράσινης οικονομίας και «ανάπτυξης» διευκολύνουν την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών με βάση τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου...
  • Με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων χαρίζονται ακόμη 2 δισ. ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες για την «κάλυψη» των δανείων που πήραν ή που πρόκειται να πάρουν από τις τράπεζες. Διευκολύνονται έτσι και οι τραπεζίτες που «αβρόχοις ποσί» θα σπρώξουν τη πραμάτεια τους (δάνεια) χωρίς απολύτως κανένα ρίσκο. Και αυτό γιατί η «αθέτηση» των υποχρεώσεων των πελατών τους - μεγαλοεπιχειρηματιών - κάτι που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συμβεί - θα καλυφθεί στη συνέχεια με ζεστό κρατικό χρήμα από τους προϋπολογισμούς. Ετσι λοιπόν σκοπεύουν να τονώσουν τις ροές υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, να συνδράμουν στους όρους και προϋποθέσεις για την κατά το δυνατό απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Η πολιτική αυτή είναι όχι μόνο πέρα για πέρα ξεκομμένη αλλά και απόλυτα εχθρική στα συμφέροντα και στις λαϊκές ανάγκες. Οι εργαζόμενοι τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν. Οι τέτοιες κρατικές ενισχύσεις και πρακτικές, δεν έρχονται να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλωστε δεν είναι και τόσο μακρινή η εμπειρία με τις λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις που μπήκαν κάτω από κρατική ομπρέλα και προστασία. Οι επιχειρηματίες τα τσέπωσαν και οι δανείστριες τράπεζες διασφαλίζουν και με το παραπάνω τα κεφάλαια που δάνεισαν. Τα σπασμένα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, όπως δηλαδή συμβαίνει και σήμερα στα εργοστάσια του Λαναρά...

Οι «διαρθρωτικές παρεμβάσεις»

Πριν από τα τέλη του Οκτώβρη η κυβέρνηση, όπως έχει αξιώσει η ΕΕ θα παραδώσει το πακέτο με τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης». Υπόσχονται μάλιστα να είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Είναι βέβαιο ότι τα λαϊκά στρώματα μετά και τις πολύ πρόσφατες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (πακέτο Ιούνη 2009) θα αντιμετωπίσουν λαίλαπα αντεργατικών εξελίξεων και μεθοδεύσεων.

Η κυβέρνηση σε διάφορους τόνους, ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, έχει δείξει τις προθέσεις της. Αλλωστε έχει διατρανώσει πως δεν πρόκειται να πάει με αδειανά χέρια στα επόμενα κοινοτικά διαβούλια.

Με βάση τις ήδη διακηρυγμένες δεσμεύσεις, από τον υπουργό Οικονομίας και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, σταχυολογούμε τα παρακάτω:

  • Προχωρούν στην καρατόμηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Διαχωρίζουν τη δομή των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας σε υπηρεσίες Συντάξεων και σε υπηρεσίες Υγείας. Στόχος τους, λένε, είναι ο «αποτελεσματικότερος έλεγχος των δαπανών».
  • Προχωρούν σε συρρίκνωση των δαπανών Υγείας μέχρι και 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα φτάνουν στο 2,7% έναντι 1,8% που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στα κράτη της ΕΕ.
  • Καρατομούν τις αναπηρικές συντάξεις με την εφαρμογή «αυστηρότερων κριτηρίων», όπως δηλαδή αξιώνουν όλοι οι οργανισμοί της κεφαλαιοκρατίας.
  • Προωθούν «κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία», στην κατεύθυνση δηλαδή της «ενεργούς γήρανσης», μείωσης στα ποσά των συντάξεων έτσι ώστε να γίνει «ασύμφορη» η συνταξιοδότηση.
  • Σειρά από «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών με πρόσχημα την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Εχουν διακηρύξει ότι θα δώσουν στους επιχειρηματίες κρατικό χρήμα και άλλα κίνητρα προκειμένου να καλύψουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μεγαλοεργοδοτών. Με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση σχεδιάζουν «πρόσθετες παρεμβάσεις σε περιοχές που πλήττονται εντονότερα από την ανεργία». Δηλαδή οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές της χώρας έχουν να περιμένουν και νέα πρόσθετα κρατικά κονδύλια και επιδοτήσεις.
  • Σχεδιάζουν νέο μισθολόγιο ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημόσιους υπαλλήλους. Είναι φανερό δηλαδή πως τα ακόμη χειρότερα ετοιμάζονται και για τη «νέα βάρδια» δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχουν αντίστοιχα έχουν πράξει και στις πρώην ΔΕΚΟ. Στόχος τους, λένε, είναι ο... εξορθολογισμός των δαπανών.
  • Προχωρούν στην «απελευθέρωση» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Πρόκειται για την τροποποιημένη κοιναγορίτικη Οδηγία «Μπολκεστάιν» που έχει στόχο να διευκολύνει τη συγκέντρωση κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και την είσοδο στην «πιάτσα» ισχυρών επιχειρήσεων. Εν προκειμένω κάνουν λόγο για «ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν τις αγορές».
  • Ανακοινώθηκε ήδη το πρώτο κύμα κατάργησης ή συγχώνευσης σειράς φορέων του Δημοσίου, διαδικασία που θα εξελιχτεί σταδιακά στη συνέχεια.

Αυτή είναι η πολιτική που σχεδιάζουν στα επιτελεία τους. Εντυπωσιακές όμως είναι οι «συμπτώσεις» των κυβερνητικών εθνικών ρυθμίσεων και δεσμεύσεων και με τις πολύ πρόσφατες αξιώσεις από το ΔΝΤ: Αύξηση ΦΠΑ και φόρων, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, ριζικές ανατροπές σε εργασιακό - ασφαλιστικό από τη μια και απλόχερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας/επιχειρηματικότητας από την άλλη...


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ