Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Ενας χρόνος από τον πόλεμο στον Καύκασο

Από χτεσινή διαμαρτυρία που έγινε στη Ρωσία μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, κατά την οποία καταγγέλθηκε η στήριξη των ΗΠΑ στη Γεωργία
Από χτεσινή διαμαρτυρία που έγινε στη Ρωσία μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, κατά την οποία καταγγέλθηκε η στήριξη των ΗΠΑ στη Γεωργία
ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Πλήθος εκδηλώσεων τόσο στη Γεωργία όσο και στη Νότια Οσετία έχουν ξεκινήσει για την πρώτη επέτειο του ολιγοήμερου πολέμου Γεωργίας - Ρωσίας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι, να εκτοπισθούν δεκάδες χιλιάδες άλλοι και να παραμένει τεταμένη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή με εκτόξευση αλληλοκατηγοριών. Ενας πόλεμος που «σπρώχτηκε» από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τη Γεωργία και θέλουν να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ προκειμένου να περιορίσουν το ζωτικό χώρο της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας.

Χτες σε πόλεις της Γεωργίας άναψαν υπαίθριες φωτιές ενώ σε φωτογραφική έκθεση στην Τιφλίδα παρουσιάζονται κούκλες ντυμένες Ρώσοι στρατιώτες, παρομοιάζοντας τον πόλεμο στον Καύκασο ως συνέχεια της ρωσικής «κατοχής» που εκτείνεται πίσω στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας.

Στη Νότια Οσετία αναμενόταν για αργά χτες το βράδυ (23.35 ώρα Μόσχας - σηματοδοτώντας την ώρα που η Γεωργία ξεκίνησε να βομβαρδίζει το Τσχινβάλι πέρσι) συναυλία στην πλατεία Θεάτρου, ενώ παράλληλα οι εκδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν για τέσσερις μέρες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει κανείς το «μουσείο της γενοκτονίας», όπου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν διάφορα ντοκουμέντα και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη γενοκτονία της Γεωργίας κατά του λαού της Οσετίας.

Πάντως, ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, τόνισε χτες ότι οι γεωργιανές δυνάμεις δολοφόνησαν αμάχους που επιχειρούσαν να διαφύγουν από το βομβαρδιζόμενο Τσχινβάλι, τονίζοντας ότι «η άρνηση της Γεωργίας ή των δυτικών της υποστηρικτών να αναγνωρίσουν αυτή τη σφαγή αποτελεί απόδειξη της ηθικής αποτυχίας των ηγετών που είναι υπεύθυνοι για τον περσινό πόλεμο». Σημειώνοντας παράλληλα ότι την ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος Σαακασβίλι και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αναρωτήθηκε γιατί «οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τέτοιους ανθρώπους».

Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε χτες πως «δε μετανιώνει» για τις συγκεκριμένες επιλογές τονίζοντας ότι «αντιδράσαμε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα», και ότι «πήραμε ίσως μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις, αλλά στο τέλος κάναμε το σωστό».

Από τη μεριά του ο Γεωργιανός Πρόεδρος, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι η απόφαση να επιτεθούν τα στρατεύματα πέρσι ήταν δύσκολη, ωστόσο αν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο «θα είχαν διαπραχθεί χειρότερες αγριότητες». Πρόσθεσε επίσης ότι τώρα, ο μόνος τρόπος για να «εκδιώξουμε τους Ρώσους» και να αλλάξουμε την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή είναι με τη διπλωματία. Μάλιστα, στο κείμενο ομιλίας που μοιράστηκε στον Τύπο και επρόκειτο να εκφωνήσει χτες το βράδυ, υποστηρίζει πως «χάρη στους δυτικούς μας φίλους η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια διπλωματική ήττα» καθώς «σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας».

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, σημείωσε ότι ένα χρόνο μετά τον πόλεμο περίπου 30.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, καθώς, όπως αναφέρει, «η διαρκής αίσθηση της έντασης και της ανασφάλειας δεν επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ