Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Οι καραβιές του αίσχους...
  • Πάνω από 160 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν χτες και προχτές από νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά για να επαναπροωθηθούν στον Εβρο ή να κρατηθούν στην Αθήνα
  • Αμεση η παρέμβαση του ΚΚΕ με διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και συγκέντρωση στο λιμάνι

Αστυνομικές δυνάμεις επιβλέπουν τη μεταφορά (φωτ.από το πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»)
Αστυνομικές δυνάμεις επιβλέπουν τη μεταφορά (φωτ.από το πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»)
Δύο βίαιες επιχειρήσεις μεταφοράς και επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων έγιναν την περασμένη Κυριακή και χτες, Δευτέρα. Τα πλοία «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» και «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», με προορισμό τον Πειραιά, μετέφεραν δεμένους με χειροπέδες περισσότερους από 160 ανθρώπους που κρατούνταν σε Χίο, Λέσβο, Λέρο και Σύμη. Μεγάλος αριθμός οδηγήθηκε στον Εβρο για επαναπροώθηση στην Τουρκία, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ή στο κέντρο κράτησης στον Ασπρόπυργο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα έγιναν δύο παρόμοιες αστυνομικές επιχειρήσεις στη Χίο και στη Σάμο και πρόκειται να γίνουν αντίστοιχες και τις επόμενες μέρες.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ. Την Κυριακή η βουλευτής του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου πραγματοποίησε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο. Επιπλέον, χτες, βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, πολύ πριν καταπλεύσει το «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ με επικεφαλής την Βέρα Νικολαΐδου και τον Σάββα Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, όπου και κατήγγειλαν την απάνθρωπη επιχείρηση σε βάρος των μεταναστών. Η αντιπροσωπεία προχώρησε και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου κατήγγειλε το σχέδιο της κυβέρνησης σε βάρος των μεταναστών το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης και μεταφοράς των μεταναστών με χειροπέδες, κάτι που απαγορεύεται στα πλοία για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση που σημειωθεί ατύχημα.

Καθημερινό φαινόμενο οι επιχειρήσεις - «σκούπα»

Μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που βρέθηκε στο λιμάνι μοιράζουν στον κόσμο ενημερωτικό υλικό για την ανάγκη κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που βρέθηκε στο λιμάνι μοιράζουν στον κόσμο ενημερωτικό υλικό για την ανάγκη κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Το μεσημέρι της Κυριακής με το πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά 38 μετανάστες από τη Λέρο και 40 από τη Σύμη. Εκεί τους περίμεναν λεωφορεία και με συνοδεία αστυνομικών ξεκίνησε επιχείρηση μεταφοράς τους στην Ορεστιάδα. Πληροφορία από επιβάτη έκανε λόγο και για άλλους 12 που τους επιβίβασαν στην Πάτμο. Μια επιβάτης περιέγραψε την κατάστασή τους: «Ηταν κάτι παλικάρια 18-20 χρόνων. Τα πρόσωπά τους ήταν σαστισμένα, ενώ μας κοιτούσαν με αγωνία».

Την ώρα που τα λεωφορεία έβγαιναν από τον καταπέλτη, οι κρατούμενοι μετανάστες έδειχναν τις χειροπέδες με τις οποίες ήταν δεμένοι. Επιβάτες που ταξιδεύουν συχνά μας ανέφεραν πως αυτές οι επιχειρήσεις - «σκούπα» στα νησιά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη Παρασκευή μεταφέρθηκαν στον Πειραιά και από κει στον Κυπρίνο της Ορεστιάδας τρία λεωφορεία με μετανάστες. Πάντως, οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές δε δήλωναν τον τόπο μεταφοράς των αλλοδαπών...

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνομιλία που είχε ο «Ρ», χτες το πρωί, με τον υπασπιστή του Τμήματος Αλλοδαπών Ορεστιάδας, δεν πήρε καμία σαφή απάντηση ως προς τον αριθμό, τη χώρα προέλευσης και την ύπαρξη ή όχι ανηλίκων ανάμεσα στους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στην Ορεστιάδα από τη Λέρο και τη Σύμη. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Ορεστιάδας, ο χώρος συγκέντρωσης των μεταναστών είναι απρόσιτος και οι υπεύθυνοι του χώρου και του Αλλοδαπών δε δίνουν καμία ενημέρωση σε επίσημους φορείς. Μάλιστα, σχολιάζουν πως μόνο στον υπουργό Εσωτερικών έχει επιτραπεί η είσοδος στο χώρο...

Ανάμεσα στους μετανάστες, αστυνομικοί τους πηγαίνουν προς τα λεωφορεία
Ανάμεσα στους μετανάστες, αστυνομικοί τους πηγαίνουν προς τα λεωφορεία
Χτες, πληροφορίες ανέφεραν ότι αναμενόταν να φτάσει στη Θεσσαλονίκη καράβι από Μυτιλήνη με δεκάδες ανήλικους πρόσφυγες.

Μετανάστης με πατερίτσα ήταν δεμένος με χειροπέδες

Με χειροπέδες και βλέμμα γεμάτο απόγνωση, 77 μετανάστες έφτασαν στις 7 χτες το πρωί στον Πειραιά από τη Χίο και τη Λέσβο με το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ». Από εκεί, άλλοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και άλλοι στο Κέντρο Κράτησης στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να οδηγηθούν στον Εβρο, από όπου και θα πάρουν το δρόμο του διωγμού.

Από νωρίς το πρωί στο λιμάνι βρίσκονταν «κλούβες» του Μεταγωγών και μόλις κατέβηκαν οι πρώτοι επιβάτες, ξεπρόβαλε η εικόνα της απελπισίας. Δεκάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι, δεμένοι ανά δύο, οδηγήθηκαν από αστυνομικούς στις «κλούβες». Ανάμεσά τους ήταν και ένας άνθρωπος με πατερίτσες που με δυσκολία στεκόταν στα πόδια του. Ακόμα και αυτός ήταν δεμένος με χειροπέδες μαζί με έναν άλλο μετανάστη.

Οπως καταγγέλθηκε από επιβάτες, ανάμεσα στους κρατούμενους ήταν και ανήλικοι, ενώ οι αστυνομικοί είχαν φορέσει τις χειροπέδες στους μετανάστες σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και με αυτές τους συνόδευαν ακόμα και στην τουαλέτα ανά δύο, ενώ δεν έλειπαν και τα ειρωνικά υπονοούμενα ορισμένων αστυνομικών. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν η βουλευτής του ΚΚΕ που βρισκόταν εκεί ζήτησε από αστυνομικούς να δει τον υπεύθυνό τους, την παρέπεμπαν από τη μία «κλούβα» στην άλλη, προσπαθώντας στην ουσία να τους κρύψουν.

Αναγκαία η κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Οι μετανάστες δεμένοι με χειροπέδες μπαίνουν στα λεωφορεία για να τους οδηγήσουν στον Εβρο
Οι μετανάστες δεμένοι με χειροπέδες μπαίνουν στα λεωφορεία για να τους οδηγήσουν στον Εβρο
Τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΚΟΠ που βρίσκονταν χτες στο λιμάνι, με αφορμή τη βίαιη αστυνομική επιχείρηση, μοίραζαν ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας τα απάνθρωπα μέτρα και την πολιτική κατά των μεταναστών. Η Β. Νικολαΐδου εξήγησε γιατί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ ευθύνονται για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες στη χώρα μας και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι γι' αυτή την επιχείρηση - «σκούπα», όπου οι μετανάστες μεταφέρονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση.

Ο Σάββας Τσιμπόγλου επισήμανε την ανάγκη κοινής δράσης Ελλήνων και ξένων εργατών για τα δικαιώματά τους και την ανάγκη της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που προκαλούν αυτή τη δυστυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ