Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Αξιοποιείται για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης

Εισήγηση να ανοίξουν κανονικά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ομαλή η εξέλιξη για τα βαριά κρούσματα

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει από τα φαρμακεία η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων κατά της νέας γρίπης, που αποφάσισαν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ακυρώνοντας τις ίδιες τις κατευθύνσεις του λεγόμενου εθνικού σχεδίου δράσης, που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στο σχέδιο δράσης σχετικά με τα αντιικά φάρμακα αναφέρεται ότι «η θεραπευτική χρήση τους επικεντρώνεται στους σοβαρά ασθενείς ή τους ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η προληπτική χορήγηση περιορίζεται για την αποφυγή αναπτύξεως αντοχής». Ομως, η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αξιοποιεί τη γρίπη για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημόσια Υγεία, αφού η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιικών φαρμάκων δυσκολεύει την αντιμετώπιση της νόσου.

Ταυτόχρονα με την επικίνδυνη απελευθέρωση της χορήγησης των αντιικών φαρμάκων, εξελίσσονται προσπάθειες σύστασης δικτύου εφημερευόντων ιδιωτών γιατρών. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θ. Νικολαΐδης έχει στείλει επιστολές σε παθολόγους, παιδίατρους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς, καλώντας τους να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα εφημεριών για τη νέα γρίπη.

Την ίδια ώρα, εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα οι «ταχείς διαγνωστικές δοκιμασίες» (γρήγορα τεστ για τη νέα γρίπη) που χρεώνονται 25 ευρώ από τους ιδιώτες γιατρούς και 50 ευρώ απ' τις ιδιωτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) ζήτησε από την κυβέρνηση «τα ασφαλιστικά ταμεία να δικαιολογήσουν τη δαπάνη διάγνωσης του ιού H1N1, μετά από σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος με κατεπείγουσες διαδικασίες».

Ομαλή εξέλιξη

Στο μεταξύ, ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση υγείας των 33 ναυτικών δοκίμων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό της νέας γρίπης και νοσηλεύονται στο ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης. Βελτίωση παρουσιάζει και η κατάσταση των τεσσάρων ασθενών που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό εξαιτίας της νέας γρίπης και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης. Το πρώτο σοβαρό κρούσμα της νόσου στη χώρα μας, ο 33χρονος που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, βγήκε την περασμένη βδομάδα απ' τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και νοσηλεύεται πλέον στην πνευμονολογική κλινική. Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει και ο 42χρονος που νοσηλεύεται στην Κρήτη. Στο μεταξύ, αποσωληνώθηκαν η 16χρονη Βρετανή που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Παίδων Πεντέλης και ο 30χρονος που εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης με πνευμονία.

Κανονικό «άνοιγμα»

Να ανοίξουν κανονικά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας την 1η Σεπτέμβρη, εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο το Εθνικό και Επιστημονικό Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν προκύπτουν στοιχεία ότι υπάρχει τέτοια έξαρση της νέας γρίπης που να επιβάλλει το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών το φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ