Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Διάταγμα με το οποίο διευρύνονται τα νομικά προσχήματα για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο εξωτερικό υπέγραψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το διάταγμα θα επιτρέπει στον Πρόεδρο να στέλνει στρατεύματα εκτός της ρωσικής επικράτειας για την «απώθηση επιθέσεων στο ρωσικό στρατό, την αποτροπή επιθετικότητας άλλου κράτους, την προστασία Ρώσων πολιτών ή την αντιμετώπιση πειρατών».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τρεις εκρήξεις μικρής ισχύος σημειώθηκαν την Κυριακή στη Μαγιόρκα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» αναφέρεται ότι υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από την ΕΤΑ, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως κάτι τέτοιο. Το Σάββατο, η ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη του Ιούλη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο μελών της ισπανικής πολιτοφυλακής.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Στάση των κρατουμένων και συγκρούσεις στη μεγάλη φυλακή της περιοχής Τσίνο της Καλιφόρνια είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 255 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 55 νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ακόμη 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ιδάλγο και Γκουαναχουάτο και προστίθενται στον κατάλογο των νεκρών του βρώμικου πολέμου μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας.

ΒΟΝΝΗ.-- Αρχισε χτες στη Βόννη ο τρίτος γύρος των προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων για το κλίμα με συμμετοχή περίπου 2.000 κυβερνητικών αντιπροσωπειών από 192 χώρες. Στόχος η επεξεργασία ενός κοινού ντοκουμέντου - μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνει ρήτρες δεσμευτικού χαρακτήρα - που θα καταλήξει προς έγκριση στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβρη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί πειρατές πήραν λύτρα 4.000.000 δολαρίων και άφησαν ελεύθερο το ιταλικό φορτηγό πλοίο «Μπουκανίρ» με 16μελές πλήρωμα, το οποίο είχαν καταλάβει πριν από τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ, ξένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι ένοπλοι της ισλαμικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμπ» στη Σομαλία αφαιρούν πλέον και τα χρυσά ή ασημένια δόντια από τους κατοίκους των νότιων περιοχών της χώρας, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν επίδειξη πλούτου και ομορφιάς που αντιβαίνει τον ισλαμικό νόμο...

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Οι ηγέτες τεσσάρων πολιτικών κομμάτων στη Μαδαγασκάρη υπέγραψαν χτες στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, συμφωνία προσωρινού διαμοιρασμού της εξουσίας συναινώντας στο σχηματισμό κυβέρνησης 15μηνης θητείας ώστε να τερματιστούν μήνες πολιτικής βίας και να διεξαχθούν στη συνέχεια εκλογές. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του πρώην Προέδρου της Μοζαμβίκης Ζοακίμ Τσισάνο.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Στη ΛΔ Κορέας μετέβη χτες η επικεφαλής του ομίλου της «Χιουντάι», Χιουν Τζουνγκ Εουν, για να μεσολαβήσει στην απελευθέρωση ενός Νοτιοκορεάτη υπαλλήλου της επιχείρησης, που, όπως αναφέρουν ΜΜΕ στη Σεούλ, κρατείται τους τελευταίους μήνες στο βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ με την κατηγορία ότι άσκησε κριτική στις τοπικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ