Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δίκες με αντιδράσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεκίνησε το Σάββατο στο Ιράν η δεύτερη δίκη οπαδών της αντιπολίτευσης, που κατηγορούνται για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, τις οποίες προκάλεσε το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα της σαρωτικής νίκης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στις προεδρικές εκλογές του Ιούνη. Συγγενείς των κατηγορουμένων συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία αλλά και τους λόγους που οδήγησαν τους κατηγορούμενους στο εδώλιο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να τους απομακρύνει βίαια.

Τις ομαδικές δίκες καταδίκασαν η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση ως απαράδεκτες, δεδομένου ότι στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται μία Γαλλίδα υπήκοος, εργαζόμενη στη γαλλική πρεσβεία, η Κλοντίλ Ρις, και ένας Ιρανός, εργαζόμενος στη βρετανική πρεσβεία, αλλά και η ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας της ΕΕ, Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, να δηλώνει ότι «δίκες που διεξάγονται στην Τεχεράνη είναι δίκες - σόου».

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν κακομεταχείριση, βασανισμούς και βιασμούς των κρατουμένων που σχετίζονται με τα επεισόδια των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ καταγγέλλεται ότι οι κατηγορούμενοι υποχρεώθηκαν να ομολογήσουν ό,τι τους υπαγόρευσαν.

Τις κατηγορίες διαψεύδει κατηγορηματικά η ιρανική κυβέρνηση, διαμηνύοντας στις ξένες δυνάμεις, που εκτοξεύουν έμμεσες απειλές, ότι πρόκειται «για εσωτερική υπόθεση της χώρας».

Την ίδια στιγμή Ουάσιγκτον και Τεχεράνη διασταυρώνουν τα ξίφη τους και στην υπόθεση των τριών Αμερικανών «τουριστών», που δηλώνουν ότι μπήκαν «κατά λάθος στο Ιράν», αφού διέσχισαν τα σύνορα με το Ιράκ, κατά τη διάρκεια της «εκδρομής» τους στην περιοχή, σύμφωνα και με τον τέταρτο συνταξιδιώτη τους, ο οποίος δεν ήταν μαζί τους τη συγκεκριμένη στιγμή. Ιρανός βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας, συσχετίζοντας το «λάθος των Αμερικανών», που οδήγησε στη σύλληψη και κράτησή τους, με τις διαδηλώσεις για τις προεδρικές εκλογές, ισχυρίστηκε ότι «η παράνομη είσοδός τους δεν μπορεί να είναι εντελώς άσχετη με τη μετεκλογική αναταραχή... Τι αποστολή εκτελούσαν στο Ιράν;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις κάλπες για προεδρικές και τοπικές εκλογές (2017-05-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση του Ομάν για εκεχειρία στην Υεμένη ζητά το Ιράν (2015-05-27 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση σε έναν υπόγειο «πόλεμο» διαρκείας (2011-12-11 00:00:00.0)
Διπλωματικές τριβές με Γαλλία - Γερμανία (2010-11-17 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι (2007-03-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται ρητορική και πιέσεις (2006-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ