Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ασυμβίβαστα τα κέρδη με τα εργατικά δικαιώματα

Τη στάση τοπικών φορέων για το υποκριτικό ενδιαφέρον τους προς τους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ στηλιτεύουν οι ταξικές δυνάμεις

«Θεατρική παράσταση» χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ την υποκριτική έκφραση ανησυχιών από τοπικούς φορείς της περιοχής για τους εργαζόμενους της επιχείρησης ΜΕΤΚΑ ΑΕ (Ομιλος Μυτιληναίου), με αφορμή τον αποκλεισμό αυτής της εταιρείας από τη συμπαραγωγή του εξοπλιστικού προγράμματος κατασκευής του άρματος ΤΟΜΑ ΒΜΡ3, όταν την ίδια στιγμή τα κέρδη της εταιρείας ήταν αποτέλεσμα του χτυπήματος των δικαιωμάτων τους.

Τις τελευταίες μέρες, πολλά δημοσιεύονται στα τοπικά ΜΜΕ για μείωση των εργασιών στο συγκρότημα ΜΕΤΚΑ ΑΕ το 2009 και για δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους. Το Εργατικό Κέντρο Βόλου και η ΓΣΕΕ «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» κι αποστέλλουν επιστολή στην οποία επισημαίνουν τη «ζωτική σημασία» αυτού του έργου για τους εργαζόμενους στην εταιρεία, ενώ σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογράφει επιστολή στον υπουργό κάνοντας λόγο για στήριξη των εργαζομένων.

Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ αναφέρεται στο έργο κατασκευής των αρμάτων «Leopard» στο οποίο συμμετείχε η ΜΕΤΚΑ και θέτει το ερώτημα αν η αύξηση των κερδών της εταιρείας απ' αυτή τη δραστηριότητα ήταν ανάλογη με την ανάπτυξη της περιοχής, την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, την άνοδο των μισθών και ημερομισθίων, την αύξηση των θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας κι αν ωφέλησε άλλες βιομηχανίες του νομού.

Πάγωμα μισθών και εντατικοποίηση η «αμοιβή» των εργατών

Κι αφού επισημαίνει ότι «αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν στηθεί η «εκστρατεία διεκδίκησης» των αρμάτων» σημειώνει: «Ολοι αυτοί που κόπτονται για το μέλλον των εργαζομένων της Μαγνησίας, πρέπει να δουν κατάματα τις ευθύνες τους για την προώθηση όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων στα πλαίσια του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την απόλυτη στήριξή τους στις επιλογές των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων και στις κατευθύνσεις της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Δεν μπορούν να στηρίζουν ταυτόχρονα τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο και τους βιομηχάνους που τον καρπώνονται».

Αναφερομένη η ανακοίνωση στους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ σημειώνει ότι το μόνο που έχουν να θυμούνται είναι:

  • Το «πάγωμα» των μισθών και ημερομισθίων, με ελάχιστες αυξήσεις τα τελευταία 10 χρόνια και με καμιά αύξηση το 2009.
  • Την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μείωση του ελεύθερου χρόνου.
  • Την κατάντια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που τάσσεται στο πλευρό του κεφαλαίου κι αναδεικνύεται σε μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση για τη διαφύλαξη των επιχειρηματικών κερδών.
  • Τις καταστροφικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εφαρμόζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και βάζουν σε κίνδυνο και την αμυντική ικανότητα της χώρας, εξαρτώντας τους εξοπλισμούς της από την πολιτική του ιμπεριαλισμού και τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρεται στην ανάγκη η αμυντική βιομηχανία να έχει δημόσιο χαρακτήρα και, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία και εμπειρία των εργαζομένων, να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αμυντικών αναγκών, ελαχιστοποιώντας την αμυντική εξάρτηση της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ