Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΡΙΝΙΔΙΟΥ ΧΙΟΥ
Παραμένουν άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης

Τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες συνεχίζουν να διαβιούν στο Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου στη Χίο περίπου 140 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, κατήγγειλε, εκ νέου, με χτεσινή παρέμβασή της στο νομάρχη αλλά και στους ιθύνοντες του Κέντρου, η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Χίου του ΚΚΕ.

Το φαγητό είναι φτωχό, το νερό αγνώστου προελεύσεως, ο ήλιος καυτός κάτω από τις τέντες που «χρησιμεύουν» για ύπνο, καθώς τα καταλύματα δεν αρκούν για όλους. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες αρχές, επιχειρούν να επιδείξουν δήθεν ενδιαφέρον για το δράμα των προσφύγων στα λόγια, όμως στην πράξη συντηρούν το κλίμα τρομοκρατίας για την αποτροπή των μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα.

Συντηρείται, έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, η απάνθρωπη αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων, που ζουν και υπό την απειλή της επαναπροώθησης, όπως άλλωστε συνέβη και στα τέλη του προηγούμενου μήνα, οπότε και βιαίως μετανάστες μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι από τη Χίο στη Θεσσαλονίκη για να επαναπροωθηθούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου, διαβιούν μετανάστες από εφτά εθνότητες και συγκεκριμένα: Παλαιστίνη, 57 άνδρες. Αφγανιστάν, 9 άνδρες και 9 γυναίκες. Σομαλία, 4 άνδρες, μία γυναίκα και 4 μικρά αγόρια. Ερυθραία, 4 άντρες και μια γυναίκα. Ιράκ, 8 άντρες, 5 γυναίκες, 9 αγόρια και 3 κορίτσια. Επίσης, 21 Κούρδοι άνδρες, 3 γυναίκες, 3 αγόρια και ένα κορίτσι, καθώς και ένας από τη Σρι Λάνκα. Στο Κέντρο θα βρίσκεται σήμερα κλιμάκιο της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους μετανάστες, να τους στηρίξουν, να εκφράσουν την αλληλεγγύη, αλλά και την καταδίκη τους απέναντι σε φαινόμενα που θυμίζουν σκλαβοπάζαρα.

Ναυαγοί μετανάστες

Μεσοπέλαγα στο Αιγαίο έληξε το ταξίδι της αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής για δύο οικονομικούς μετανάστες 39 και 19 ετών, καθώς το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων και βυθίστηκε. Οι δύο μετανάστες εντοπίστηκαν από τον πλοίαρχο καραβιού της ακτοπλοΐας και διασώθηκαν μεν αλλά πήραν το δρόμο της απέλασης. Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κω, ο πλοίαρχος του «BLUE STAR II» ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλία πως στην περιοχή υπήρχαν δύο ναυαγοί πάνω σε πνευστή σωσίβια σχεδία. Στην περιοχή έσπευσε και πλωτό του Λιμεναρχείου και οι δύο μετανάστες περισυνελέγησαν σώοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κω, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένα σχέδιο μεταφοράς των εγκλωβισμένων από τη Χίο (2016-11-09 00:00:00.0)
Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στο Αιγαίο (2015-12-11 00:00:00.0)
Ο Γολγοθάς των μεταναστών συνεχίζεται (2015-06-18 00:00:00.0)
Πήραν παιδιά από τους γονείς και τα έδωσαν σε ΜΚΟ! (2009-07-31 00:00:00.0)
Χωρίς τέλος η βαρβαρότητα... (2009-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ