Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Απειλή» για τις ΗΠΑ ο Μπερνστάιν...

Στο στόχαστρο του FBI και της αντικομμουνιστικής επιτροπής του Μακάρθι είχε μπει και ο γνωστός Αμερικανός συνθέτης Λέοναρντ Μπερνστάιν, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «New Yorker». Ο σχετικός φάκελος του μουσικού αποτελείται από τουλάχιστον 800 σελίδες.

Ο Μπερνστάιν ήταν ήδη γνωστός από το 1943 οπότε ανέλαβε μαέστρος της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Από τότε ξεκινά το FBI να «ασχολείται» μαζί του. Το 1949 το FBI ζήτησε από ένα «διοικητικό υπάλληλο» του προεδρικού γραφείου να «εξετάσει το υπόβαθρο» του μουσικού. Αφορμή ήταν η συμμετοχή του Μπερνστάιν σε μια μουσική εκδήλωση στην οποία θα παρευρισκόταν ο Τρούμαν και ο Γουάιζμαν, ο πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ. Το υπόμνημα ανέφερε ότι ο μουσικός «συνδέεται ή συνδέθηκε με κάποιο τρόπο» με διάφορες οργανώσεις τις οποίες το σύστημα θεωρούσε «μετωπικές» του ΚΚ ΗΠΑ.

Τα πράγματα σοβάρεψαν όταν το αντικομμουνιστικό κυνήγι ανέλαβε ο γερουσιαστής Μακάρθι. Το 1951, το όνομα του μουσικού «φιγουράρει» σε μια λίστα με «προεξέχοντα» ονόματα που αποτελούν... «απειλή» για τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για έναν κατάλογο πολιτών των ΗΠΑ ή και αλλοδαπών που θεωρούνταν «επικίνδυνοι» και που το FBI έπρεπε «να αντιμετωπίσει ευρέως (...) σε περίπτωση πολέμου»..! Στο έγγραφο μάλιστα εμφανίζεται και ένα «δυσοίωνο» - όπως το χαρακτηρίζει το περιοδικό - «Χ» δίπλα στην κατηγορία «κομμουνιστής»...

Ο φάκελός του θα «φουσκώσει» κι άλλο στα τέλη της 10ετίας του '60, όταν ο μουσικός θα φιλοξενήσει αντιρατσιστική εκδήλωση με σκοπό να μαζευτούν χρήματα ώστε να στηριχθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν «φορτωθεί» με ποινικές κατηγορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ