Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα κλεμμένα «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων, για τουλάχιστον 34.000 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα και έργα Τέχνης, δημιούργησε η «ΙΝΤΕΡΠΟΛ», ως «τμήμα της πάλης της ενάντια στο παράνομο εμπόριο της κλεμμένης πολιτιστικής ιδιοκτησίας», όπως αναφέρει η ίδια.

Η βάση θα είναι «ανοιχτή», μετά από σχετική αίτηση, όχι μόνο στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, αλλά και «σε όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες» συμπεριλαμβανομένων υπουργείων Πολιτισμού, μουσείων, «οίκων δημοπρασιών», γκαλερί τέχνης και ...«συλλεκτών». Η βάση θα ενημερώνεται συνεχώς και οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε «πραγματικό χρόνο» στις πιο πρόσφατες πληροφορίες που αφορούν σε ένα αντικείμενο. Η «ΙΝΤΕΡΠΟΛ» σημειώνει ότι αυτές οι πληροφορίες «δε θα περιλάβουν ονομαστικά στοιχεία», αλλά «αυστηρά» πληροφορίες όπως περιγραφές και φωτογραφίες κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Η «ΙΝΤΕΡΠΟΛ» θεωρεί ότι με αυτή τη βάση δεδομένων, οι εν δυνάμει «πωλητές» και «αγοραστές» θα «δυσκολευτούν» να αποφύγουν την ευκαιρία να ελέγξουν, αν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει «ελέγχεται» ως κλεμμένο.

Ανεξάρτητα από το αν οι δηλωμένες επιδιώξεις της «ΙΝΤΕΠΟΛ» έχουν κάποια «ελπίδα» ή όχι, το θέμα είναι πως από τη στιγμή που η ιδιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει «καθαγιαστεί» από τον καπιταλισμό, τα «όρια» ανάμεσα στο «νόμιμο» και «παράνομο» εμπόριό της, δεν είναι μόνο δυσδιάκριτα, αλλά και άνευ ουσίας, αφού αυτά τα αντικείμενα δεν αποτελούν πλέον λαϊκή ιδιοκτησία.

Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως το κύκλωμα της αρχαιοκαπηλίας θα «αυτο-καρφωθεί» μέσω της αίτησης πρόσβασης στη βάση δεδομένων. Αλλωστε, κάθε χώρα γνωρίζει, εν πολλοίς, τι της λείπει. Πραγματική προστασία της πολιτιστικής αγοράς με αγοραίους όρους δε θα υπάρξει ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ