Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
TOYΡΙΣΜΟΣ
Θα «κλείσει» στο -8%

Εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με βάση τα στοιχεία επταμήνου

Συνεχίστηκε και τον Ιούλη η μείωση των αφίξεων στα περισσότερα αεροδρόμια που αποτελούν κατ' εξοχήν τουριστικούς προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), ενώ αυξημένες εμφανίζονται οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας που θεωρείται ενδιάμεσος σταθμός για τη μετακίνηση τουριστών σε άλλους προορισμούς. Ετσι, συνολικά για το πρώτο επτάμηνο του χρόνου η μείωση των αφίξεων διαμορφώθηκε στο ποσοστό του 8,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εκτιμάται, δε, ότι εάν διατηρηθεί η τάση που παρατηρείται και τον Αύγουστο είναι πιθανό η πτώση της τουριστικής κίνησης που προέρχεται από το εξωτερικό να μην καταγράψει διψήφιο ποσοστό, αλλά να κυμανθεί στα επίπεδα του παγκόσμιου τουρισμού, δηλαδή, περίπου στο 8%.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αφίξεις σε επιμέρους περιοχές, τη μεγαλύτερη πτώση φαίνεται ότι είχε η Πελοπόννησος (18,3%), ακολουθούν τα Ιόνια νησιά (13,4%), οι Κυκλάδες (12,4%), η Κρήτη (10,9%) και τέλος η Βόρεια Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο (9,3%). Στο σύνολο της χώρας, εκτός από την Αθήνα, η μείωση διαμορφώθηκε στο 9,8%. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας η μείωση των αφίξεων διαμορφώθηκε στο 5,9%, με αποτέλεσμα τελικά σε όλη τη χώρα, συνυπολογίζοντας την Αθήνα στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, οι αφίξεις να εμφανίζουν μείωση κατά 8,6%. Οσο για τα έσοδα από συνάλλαγμα, μειώθηκαν φέτος σε σύγκριση με πέρσι κατά 14,6%.

Σημαντικά φαίνεται να έχουν περιορίσει τις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούν και οι Ελληνες τουρίστες, καθώς ο σχετικός δείκτης καταγράφει μείωση που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν και το 20%. Η μεγαλύτερη μείωση, όμως, παρουσιάζεται στα έσοδα των ξενοδοχείων, όπως εκτιμά το ΙΤΕΠ, τόσο λόγω του μειωμένου αριθμού διανυκτερεύσεων όσο και λόγω των μειωμένων τιμών που διαμορφώθηκαν προκειμένου οι ξενοδόχοι να εξασφαλίσουν πληρότητα ενόψει των δυσμενών προβλέψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ