Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέες πριμοδοτήσεις στο κεφάλαιο

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των βιομηχάνων το νομοσχέδιο για τα βιομηχανικά πάρκα

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην εκχώρηση νέων προκλητικών παροχών στους βιομήχανους με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων - στην πραγματικότητα την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου - επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση έχει έτοιμο το πλέγμα με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να βάλει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική της πριμοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου, με τη μορφή νέων κινήτρων και προνομίων. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με δύο χαρακτηριστικά νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά τα λεγόμενα βιομηχανικά πάρκα και το δεύτερο την «απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων».

Οσον αφορά στο πρώτο, ορισμένες από τις βασικές διατάξεις του οποίου δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση με το επιχείρημα του εκσυγχρονισμού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου δίνει ζεστό χρήμα και μια σειρά από προνόμια - κίνητρα στους βιομήχανους προκειμένου να εγκαταστήσουν βιομηχανικές μονάδες ακόμα και μέσα σε δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και αποτελεί εφαρμογή του εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τη βιομηχανία που ενέκρινε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση. Περιλαμβάνει νέες επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές και καταργεί ακόμα και στοιχειώδεις ελέγχους που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος για την εγκατάσταση και ίδρυση επιχειρήσεων, ενώ διαιωνίζει πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες, με στόχο- όπως με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο είχε ομολογήσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ όταν δημοσιοποίησε το χωροταξικό - «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στο βιομηχανικό τομέα μέσω κατάλληλων χωρικών ρυθμίσεων».

Το δεύτερο νομοσχέδιο που απασχόλησε χτες την κυβερνητική επιτροπή αφορά τη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων, με στόχο, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, την «απλούστευση» της σχετικής διαδικασίας και μεταξύ άλλων σε ορισμένες περιπτώσεις θα περιορίζονται τα βήματα που απαιτούνται από 14-18 στα τέσσερα. Είναι ολοφάνερο, βέβαια, ότι τέτοιες διευκολύνσεις καθόλου δεν αλλάζουν το τοπίο για τη λειτουργία των πραγματικά μικρών επιχειρήσεων που τα προβλήματά τους δεν εντοπίζονται στην ίδρυση, αλλά στην επιβίωσή τους, ενώ εάν κάποιους εξυπηρετούν είναι επιχειρήσεις που διαθέτουν τα σχετικά κεφάλαια.

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών στοχεύσεων είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και τη δημιουργία ελκυστικών προϋποθέσεων για τους επιχειρηματίες. «Μόνο εμείς», είπε, «δε μιλάω για το υπουργείο Οικονομίας και Απασχόλησης, το υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο, μέσα στο 2009, δίνει στην αγορά 11,5 δισ. ευρώ» αναφερόμενος στο Δ' ΚΠΣ και στο ΤΕΜΠΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ