Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Κάλεσμα ταξικού αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης

Παρέμβαση πραγματοποιεί σήμερα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Απασχόλησης

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στο «Club Med»
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στο «Club Med»
Σε αποφασιστική πάλη ενάντια στις μεθοδεύσεις των μεγαλοξενοδόχων για την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιεί σήμερα στις 11 το πρωί παρέμβαση στο υπουργείο Απασχόλησης (Πειραιώς 40) καλώντας σε συμμετοχή τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναφέρεται στην πρόσφατη περίπτωση της πολυεθνικής «Club Med», η οποία στην αρχή του καλοκαιριού απέλυσε όλες τις καμαριέρες του ξενοδοχείου «Athenia Golden Coast» στο Μαραθώνα. Στη συνέχεια οι εργαζόμενες προσελήφθησαν από την εταιρεία καθαρισμού ISS και έπιασαν δουλειά στο ίδιο ξενοδοχείο ως «ενοικιαζόμενες». Με αυτή τη μεθόδευση οι εργαζόμενες - καμαριέρες πληρώνονται πλέον με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή με μισθούς πολύ κατώτερους απ' ό,τι προβλέπει η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, χάνοντας ταυτόχρονα και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων (π.χ., έπαψαν να ασφαλίζονται στο ΤΑΠΙΤ, πρώην ΤΑΞΥ, με συνέπεια να χάνουν και το εφάπαξ).

Οι παραπάνω αντεργατικοί σχεδιασμοί της εργοδοσίας, επισημαίνει το Συνδικάτο, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με νομοθετήματα επέτρεψαν τη λειτουργία των δουλεμπορικών συνεργείων για να καταργήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία αποτελούν εμπόδιο στην ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των εργοδοτών. Ενώ σήμερα οι «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Χαρακτηριστική είναι η γνωμοδότηση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Σε αυτήν αναφέρεται, σημειώνει το Συνδικάτο, ότι «ο ξενοδόχος υποχρεούται - ανεξαρτήτως δυναμικότητας δωματίων - να απασχολεί μόνο έναν θυρωρό στην κάθε βάρδια! Κι ότι δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρέωση για απασχόληση οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας!». Αυτό σημαίνει ότι «η εργαζόμενη - καμαριέρα που τακτοποιεί σήμερα τα δωμάτια του ξενοδοχείου, θα μπορεί να λέγεται καθαρίστρια αφού θα την απασχολεί ένας δουλέμπορος που θα την πληρώνει με 826 ευρώ μεικτά, χωρίς να την ασφαλίζει στο ΤΑΠΙΤ, ενώ με τη Συλλογική μας Σύμβαση θα πρέπει να πληρωθεί 909,57 ευρώ μεικτά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ