Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Τα πιο διαλεχτά παλικάρια θυσία στον αγώνα

Δεκάδες μέλη του ΚΚΕ ανάμεσα στους εκτελεσμένους. Ξεχωριστός ο ρόλος της ΚΟ Κοκκινιάς τη μέρα του μακελειού

Αφίσα του ΕΑΜ για το Μπλόκο Κοκκινιάς
Αφίσα του ΕΑΜ για το Μπλόκο Κοκκινιάς
Την Κυριακή 23 Αυγούστου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, που έγινε στις 17 Αυγούστου 1944 από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργούς τους. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς. Στις 10 π.μ., στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί αντιστασιακών, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας και κατάθεση στεφάνων. H εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία στο Κοινοτάφειο του Γ' Νεκροταφείου, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Μπλόκο, σήμερα Παρασκευή στη Μάνδρα του Μπλόκου από τις 5μ.μ. - 12μ. διοργανώνεται Τουρνουά Σκάκι τύπου «active-rapid», ενώ αύριο και μεθαύριο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» πραγματοποιείται το 17ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) (5 μ.μ. - 10 μ.μ.) με τίτλο: «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ και τον «Φυσιολάτρη».

Στην πρωτοπορία οι κομμουνιστές

Τριακόσιοι δέκα πέντε αγωνιστές εκτελεσμένοι και χιλιάδες άλλοι στα στρατόπεδα συγκέντρωση ήταν ο τραγικός απολογισμός του Μπλόκου της Κοκκινιάς που έγινε πριν 65 χρόνια. Η Παρασκευή 17η Αυγούστου του 1944 έμεινε χαραγμένη βαθιά στη μνήμη της ηρωικής πόλης, που κυκλώθηκε από τα ξημερώματα από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες και μάτωνε ολημερίς. Ηρωική και παλικαρίσια η στάση του λαού της Κοκκινιάς, πρωτοπόρα και ατρόμητη η δράση των κομμουνιστών στην πόλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της 17ης Αυγούστου του 1944, το Γραφείο Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση (με όλους τους κανόνες της συνωμοτικότητας) στο Μοσχάτο, απ' όπου τα μέλη του αντίκρισαν πυκνούς καπνούς προς το μέρος της Κοκκινιάς. Η αντίδραση των στελεχών του ΚΚΕ ήταν άμεση: Στέλνουν στην Κοκκινιά μαυροφορεμένες συντρόφισσες με μωρά στην αγκαλιά, για να μάθουν τι γίνεται. Το μεσημέρι ο υπεύθυνος της περιφρούρησης δίνει εικόνα στο ΓΠ, με ό,τι στοιχεία έχει συλλέξει από τις συντρόφισσες: Μάζεμα όλων των ανδρών στην Οσία Ξένη, βασανισμοί, ομαδικές εκτελέσεις μέσα στη Μάντρα, μάχες στα Αρμένικα...

Τότε ο Γραμματέας της ΚΟΠ γράφει ένα σημείωμα και δίνεται η εντολή μια ηλικιωμένη και μαυροφορεμένη συντρόφισσα να το μεταφέρει στην Κοκκινιά να το παραδώσει στα χέρια του Γραμματέα της Αχτίδας, διαφορετικά να το επιστρέψει πίσω. Το σημείωμα παραδόθηκε και έγραφε:

«Πρώτον. Σύντροφε να χρησιμοποιήσεις όσες περισσότερες γυναίκες μπορείς, μέλη του Κόμματος, μέλη του ΕΑΜ, ΕΠΟΝίτισσες, για να βρίσκονται σε επαφή όσο γίνεται με τον κόσμο.

Δεύτερον. Να συγκεντρώσεις γρήγορα έγκυρο υλικό για ρεπορτάζ στο Ριζοσπάστη, να βρεις τρόπο να το στείλεις στην εφημερίδα. Στόχος είναι στις 18 Αυγούστου ο Ριζοσπάστης να έχει τα γεγονότα της Κοκκινιάς. Ετσι οι προδότες θα καταλάβουν ότι το μόνο που κατάφεραν ήταν να βουτηχτούν στο αίμα των πατριωτών, δεν έκαναν τίποτα, μια τρύπα στο νερό έκαναν (...) το Κόμμα όσο και αν το χτύπησαν στην Κοκκινιά, ζει και ο αγώνας συνεχίζεται. Επίσης υλικό να στείλεις και εδώ στο τυπογραφείο στο Μοσχάτο για το σύντροφο που θα βγάλει την προκήρυξη του ΕΑΜ.

Τρίτον. Μόλις τελειώσει το Μπλόκο όλη ο Κομματική Οργάνωση να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, και μόλις μετρήσει θύματα και τραυματίες, να οργανωθεί χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα ξεχυθείτε σε όσα σπίτια έχουν νεκρούς θα δώσετε κουράγιο στις οικογένειες θα τις παροτρύνεται για τον αγώνα. (...) Αυτό το καθήκον πέφτει όλο σ' εμάς τους κομμουνιστές. Να οργανωθούν συνεργεία που θα βγουν με τον τηλεβόα, συνεργεία που θα γεμίσουν όλο το βράδυ την Κοκκινιά με συνθήματα, να γραφτεί προκήρυξη της Κομματικής Οργάνωσης Κοκκινιάς και το βράδυ να μοιραστεί πρωί πρωί οι Κοκκινιώτες θα πρέπει ήδη να έχουν ενημέρωση από το Κόμμα, να γίνουν αφίσες με ρολόγια που θα γράφουν την ώρα 12 παρά πέντε και να κολληθούν σε όλη την Κοκκινιά».

Τα καθήκοντα που το ΓΠ της ΚΟΠ ανέθεσε στην Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς είχαν όλα εκπληρωθεί μέχρι το μεσημέρι της 18ης Αυγούστου! Μετά η Κομματική Οργάνωση της Κοκκινιάς συνεδρίασε για να μετρήσει πόσα κομματικά μέλη είχαν πλέον χαθεί από την Οργανωτική της Κατάσταση. Είκοσι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ εκτελέστηκαν στη Μάντρα και στα Αρμένικα. Ανθός πραγματικός, αφού στην πλειοψηφία τους ήταν μόλις 17 - 20 χρόνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ