Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Χτυπούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις

Συναγερμό σημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να καταργηθούν με όλους τους τρόπους οι κλαδικές συμβάσεις

Τα ήδη χαμηλά μεροκάματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων φαίνονται «ακριβά» στους εργοδότες (φωτ. από παλιότερη περιοδεία στο «GOLDEN COAST»)
Τα ήδη χαμηλά μεροκάματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων φαίνονται «ακριβά» στους εργοδότες (φωτ. από παλιότερη περιοδεία στο «GOLDEN COAST»)
Ακόμα και το ενδεχόμενο ένα ξενοδοχείο να λειτουργεί χωρίς ειδικευμένες καμαριέρες (!) άφησε ανοιχτό προς ...εξέταση η κυβέρνηση, κάτω από τις υποδείξεις των μεγαλοξενοδόχων, προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια του κεφαλαίου για ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και των ειδικοτήτων χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα.

Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, του ΠΑΜΕ, εκπροσώπων ταξικών επιχειρησιακών σωματείων μεγάλων ξενοδοχείων της Αττικής στο υπουργείο Απασχόλησης, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ασυδοσία της πολυεθνικής ξενοδοχειακής επιχείρησης «CLUB MED». Τον Ιούνη η συγκεκριμένη επιχείρηση απέλυσε και τις 25 καμαριέρες που απασχολούσε και τις επαναπροσέλαβε μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας ISS ως καθαρίστριες. Δηλαδή ενώ οι συγκεκριμένες εργαζόμενες εξακολουθούν να εργάζονται ως καμαριέρες, πληρώνονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ανειδίκευτου εργάτη και δεν ασφαλίζονται πλέον στο ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ).

Παρά τις κυνικές ομολογίες της ίδιας της εργοδοσίας, ότι προσπαθεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων με όλους τους τρόπους - κυρίως με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης - το υπουργείο επικαλέστηκε ένα υποτιθέμενο ...«κενό νομοθεσίας». Παραδέχτηκε δηλαδή το ελεύθερο που έχει η εργοδοσία να καταστρατηγεί ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα, που με πολύχρονους αγώνες οι εργαζόμενοι κατοχύρωσαν μέσα από τις κλαδικές συμβάσεις. Η εργοδοσία, με την άνεση που της προσφέρει η κυβερνητική στήριξη, είπε ευθαρσώς ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες, αν και δουλεύουν ως καμαριέρες, δε θεωρούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Μίλησε ακόμα η εκπρόσωπος της πολυεθνικής «μελιστάλαχτα» για την άψογη συνεργασία που έχει με τη δουλεμπορική εταιρεία ISS σε μια σειρά τομείς, όπως στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων κ.ά. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ενοικιάσεως εργαζομένων - όπως και οι περισσότερες - έχει αρνηθεί σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας να παραθέσει τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως επισήμανε το Συνδικάτο.

Νέα παρέμβαση την Τρίτη

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση όλους τους κλάδους, καθώς η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων μεθοδεύεται με πολλούς τρόπους.

«Μεγαλοεργοδοσία και πολυεθνικές προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Θέλουν να αμείβουν τους εργάτες όπως θέλουν, όποτε θέλουν και όσο θέλουν και για όσο θέλουν. Κάθε συλλογική ρύθμιση που έρχεται μετά από αγώνες των εργαζομένων μέσα από τα Συνδικάτα αποτελεί εμπόδιο στην ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την προσπάθεια της εργοδοσίας. «Επαγρυπνούμε και δίνουμε τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ που αποτελεί το φόβητρο των μεγαλοεργοδοτών και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή», καταλήγει ανάμεσα σε άλλα.

Με πρωτοβουλία του, την ερχόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί το συντονιστικό σωματείων ξενοδοχείων Αττικής και εργαζόμενοι του κλάδου θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (Τσόχα 7), που με επιστολή του σημειώνει ότι καμία ρύθμιση δεν «ορίζει ελάχιστο αριθμό καμαριέρων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία (2023-12-29 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και την εντατικοποίηση (2019-03-21 00:00:00.0)
Στη μάχη της περιφρούρησης κόντρα στα απεργοσπαστικά σχέδια (2017-07-21 00:00:00.0)
Λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει» (2009-07-11 00:00:00.0)
Αποκούμπι των εργαζόμενων στις καθημερινές μάχες (2008-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ