Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλίμα ανησυχίας μπροστά στα αδιέξοδα

«Κρίσιμο» χαρακτήρισε το ερχόμενο εξάμηνο η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση χτες με τον πρωθυπουργό

Κλίμα ανησυχίας για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη χτεσινή της συνεργασία με τον πρωθυπουργό, στις δηλώσεις της υποστήριξε πως το ερχόμενο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού, με τον πρωθυπουργό συζήτησε για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό.

Η Ντ. Μπακογιάννη, αφού κινδυνολόγησε λέγοντας ότι το εξάμηνο που ακολουθεί είναι κρίσιμο, σημείωσε ότι στο Κυπριακό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έγινε ήδη η συνάντηση Νίμιτς-Βασιλάκη και αργότερα χτες Πέμπτη ο Μάθιου Νίμιτς θα συναντιόταν με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ. Η υπουργός συμπλήρωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της στάσης που θα κρατήσει η Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων ενόψει και της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Πέρα των δημόσιων τοποθετήσεων της Ντόρας Μπακογιάννη, οι οποίες σε ένα βαθμό εξυπηρετούν και ανάγκες της κυβέρνησης στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα βρεθεί για μια ακόμη φορά ενώπιον των αδιεξόδων που έχουν δημιουργήσει οι επιλογές των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Οπως σημειώνεται, για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε την περασμένη Τρίτη να απαντήσει αρνητικά στην πρόταση περί διπλής ονομασίας που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλη ο Αμερικανός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν με νόημα πως ο Αμερικανός έκανε μια πρόταση που η ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να αποδεχτεί καθώς δημόσια ο πρωθυπουργός της χώρας έχει υπογραμμίσει πως θέση της Ελλάδας είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων και όχι μόνο για την Ελλάδα. Γι' αυτό εκτιμάται ότι η πρόταση Νίμιτς κατατέθηκε για να κλιμακωθεί η πίεση που ασκείται στην Αθήνα προκειμένου να προσαρμοστεί στις αμερικανικές απαιτήσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ. Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πιέζουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως και για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αποδοχή του ενοποιημένου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χώρου του Αιγαίου.

Χτες βράδυ ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη και η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον πρέσβη των Σκοπίων Γιόλεφσκι για το ζήτημα της ονομασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, ο Μ. Νίμιτς θα επανέλθει στις εκατέρωθεν συναντήσεις με «αναθεωρημένο κείμενο ιδεών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ