Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σπέρνει νέα ΑΕΙ...

Σε συνέχεια της πολιτικής που σπέρνει σχολές και Τμήματα ΑΕΙ σε πόλεις και χωριά, συχνά χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αντίκρισμα, ιδρύεται το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο, σύμφωνα με χτεσινή τροπολογία των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων Ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδα υπάγονται τα τρία τμήματα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, και ένα καινούριο τμήμα. Πρόκειται για τα τμήματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος των Φυσικών Πόρων και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, που είναι ενταγμένα στη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων, και το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Σε αυτά προστίθεται και το καινούριο τμήμα Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων. Το πανεπιστήμιο θα στεγάζεται σε έκταση 178 στρεμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο του Αγρινίου όπου βρίσκονται ήδη τα τρία πρώτα τμήματα.

Στην αιτιολογική έκθεση, υποστηρίζεται ότι η ίδρυση των τριών τμημάτων που μέχρι τώρα υπάγονταν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απέβλεπε στην κάλυψη του ακαδημαϊκού κενού που προέκυψε από τη μεταφορά στην Πάτρα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούσε στο Αγρίνιο. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρώτη σκέψη της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν είναι το «ακαδημαϊκό κενό» αλλά η αντίληψη για «κάθε πόλη και σχολή» για ...τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής από τις τσέπες των φοιτητών και των γονιών τους.

Αξιολόγηση στην υπηρεσία της αγοράς

Παράλληλα, η κυβέρνηση στην ίδια τροπολογία εγκρίνει τις δαπάνες που έγιναν μέχρι το 2008 από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), προκειμένου να γίνει «αξιολόγηση», ώστε οι απόφοιτοι των τμημάτων να είναι στα μέτρα της ελεύθερης αγοράς και να πληρούν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ΕΕ, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εάν δεν ξεκινούσαν οι διαδικασίες «αξιολόγησης». Και θυμίζουμε ότι στη σύνθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέταξε την έκθεση εξωτερικής «αξιολόγησης» του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τα τρία απ' τα πέντε μέλη της ήταν στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ