Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ - ΜΑΓΟΥΛΑ
Κόλαση φωτιάς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή εργατών και κατοίκων

Η φωτιά, που ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι έξω από τις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ, με τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους έφτασε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στη βιομηχανική και αποθηκευτική περιοχή της Μαγούλας

Η φωτιά έκαψε αποθήκες και εργοστάσια

Eurokinissi

Η φωτιά έκαψε αποθήκες και εργοστάσια
Μια κόλαση φωτιάς και καπνού ζουν από χτες το μεσημέρι κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Θριάσιο Πεδίο, το οποίο θύμιζε κυριολεκτικά βομβαρδισμένη περιοχή. Η φωτιά, που ξεκίνησε περίπου στη 1 το μεσημέρι έξω από τις εγκαταστάσεις του τσιμεντάδικου ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι, με τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους έφτασε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στη βιομηχανική και αποθηκευτική περιοχή της Μαγούλας.

Επεκτάθηκε δυτικά φτάνοντας ακριβώς έξω από τις πρώτες κατοικίες της πόλης αλλά και ανατολικά στην περιοχή του Ασπροπύργου κατά μήκος της Αττικής Οδού. Το μείγμα καπνού, από τη φωτιά που για ώρες έκαιγε ανεξέλεγκτα δασικές εκτάσεις και ελαιώνες, μαζί με πλαστικά, χημικά και άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν σε αποθήκες, μαζί με τις εκρήξεις που ακούγονταν δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση που με δυσκολία προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ενας εφιάλτης που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Οι πολιτικές ανάπτυξης για την περιοχή, που προώθησαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, είχαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν εκεί εργοστάσια, βιοτεχνίες και κυρίως μεγάλες αποθήκες, όπως και έγινε ειδικά μετά την κατασκευή της Αττικής Οδού. Χωρίς όμως κανέναν προγραμματισμό και καμία πρόληψη οι εκατοντάδες αποθήκες παντός είδους και άλλες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν ακόμα και χημικά, πλαστικά κ.ά., βρέθηκαν η μία δίπλα στην άλλη. Ετσι, αποθήκες, εργοστάσια, ελαιώνες, δασικές εκτάσεις και σπίτια βρέθηκαν ανακατεμένα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από ανάλογες περιπτώσεις.

Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής λόγω των ανέμων

Eurokinissi

Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής λόγω των ανέμων
Πυροσβέστες αλλά και εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, προσπαθούσαν να ανακόψουν τη φωτιά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων και μάλιστα άκρως επικίνδυνων λόγω των χημικών και πλαστικών υλικών που χρησιμοποιούν, σταμάτησαν τη φωτιά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Πολλές είναι όμως οι αποθήκες που κάηκαν ολοσχερώς.

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια

Η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως αργά το απόγευμα όταν ο άνεμος έστρεψε κάπως τη φορά του χωρίς όμως να απομακρυνθεί ο κίνδυνος καθώς οι εστίες της φωτιάς που υπήρχαν στην περιοχή μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν δεκάδες. Την ίδια στιγμή η αλλαγή της κατεύθυνσης της φωτιάς που παρέμενε σε εξέλιξη μετέφερε τον κίνδυνο στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, προς τα Δερβενοχώρια. Η φωτιά βρέθηκε ουσιαστικά στους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση την καμένη περιοχή από όπου ξεκίνησε το 2007 το κάψιμο του βουνού.

Σε αυτό το μέτωπο, που κατευθυνόταν προς το Μόρνο, είχε επικεντρωθεί και η προσοχή των ανδρών της Πυροσβεστικής. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, οπότε και ο άνεμος είχε ελαττωθεί, άρχισαν οι ρίψεις και από τα «Καναντέρ», τα οποία δεν μπορούσαν νωρίτερα να προσεγγίσουν τις εστίες της πυρκαγιάς. Οι ρίψεις συνεχίστηκαν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας και η προσπάθεια κατάσβεσης στηρίχθηκε στις επίγειες δυνάμεις που όμως δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το μέτωπο λόγω του δύσβατου της περιοχής. Οι δυνάμεις του Σώματος ενισχύθηκαν με 30 πυροσβέστες που έφτασαν με ελικόπτερο «Σινούκ» από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονταν και ένστολοι από τη Στερεά Ελλάδα.

  • Νταλίκες από εταιρεία έγιναν κάρβουνο

    Eurokinissi

    Νταλίκες από εταιρεία έγιναν κάρβουνο
    Σε απόκρυμνα σημεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι απροσπέλαστα ακόμα και για τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, κινούνταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα το μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλούσε την Πάρνηθα. Το γεγονός αυτό όπως και ο δυνατός άνεμος που συχνά άλλαζε κατευθύνσεις, καθιστούσε «ιδιαίτερα δύσκολη» - όπως επεσήμαναν αξιωματικοί του Σώματος - την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή. Πάντως, σε όλη την ακτίνα του μετώπου, βρίσκονταν ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς και 170 άνδρες ως πεζοπόρο τμήμα.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σβήσουν τη φωτιά

Eurokinissi

Εργαζόμενοι και κάτοικοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σβήσουν τη φωτιά
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρανάλωμα πυρός ξανά στην Αττική, σε κίνδυνο και η Πάρνηθα (2023-08-23 00:00:00.0)
Ανείπωτη η καταστροφή, προδιαγεγραμμένο το έγκλημα (2023-07-20 00:00:00.0)
Να γίνει υπόθεση εργαζομένων και κατοίκων η πάλη για μέτρα προστασίας από τα βιομηχανικά ατυχήματα (2022-06-08 00:00:00.0)
Μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο (2016-07-26 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν ζωές από την έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας (2008-07-17 00:00:00.0)
Η μια φωτιά διαδέχεται την άλλη (1998-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ