Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σημαντικές παρεμβάσεις για το ζήτημα της Υγείας

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συσπείρωσης δυνάμεων με αφορμή τη «νέα γρίπη» και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες της περιοχής

Μέσα σε ένα σύστημα Υγείας που ιδιωτικοποιείται και εμπορευματοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς, πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τα λαϊκά στρώματα από πανδημίες όπως αυτή της «νέας γρίπης»
Μέσα σε ένα σύστημα Υγείας που ιδιωτικοποιείται και εμπορευματοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς, πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τα λαϊκά στρώματα από πανδημίες όπως αυτή της «νέας γρίπης»
Παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο για το ζήτημα της «νέας γρίπης», πραγματοποιούν οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία με στόχο:

  • Να προβάλουν τις προτάσεις του Κόμματος για το «τι και πώς πρέπει να γίνει», οι οποίες είναι διαφορετικές από εκείνες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, καθώς το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι κι αυτό το πρόβλημα, όπως όλα στο καπιταλιστικό σύστημα, έχει ταξική διάσταση και διαφορετικές δυνατότητες για την αντιμετώπισή του έχουν οι πλούσιοι από τους φτωχούς.
  • Να καλέσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που πρέπει, όμως, να παρθούν με κριτήριο όχι το κέρδος κάποιων κεφαλαιοκρατών, αλλά την εξασφάλιση της υγείας του λαού.

Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ παραχώρησαν συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ - στη Λάρισα συμμετείχαν οι Γ. Λαμπρούλης, Θ. Βασιλείου και Δήμητρα Σίσκου και στο Βόλο οι Ν. Γκατζής, Σπ. Νάνος και Απ. Ριζόπουλος. Οπως σημείωσαν, με την εμφάνιση της «νέας γρίπης» ήρθε στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά η έλλειψη ενός οργανωμένου δημόσιου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μπορούσε να εφαρμόσει, σε ευρεία κλίμακα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να υλοποιήσει αποτελεσματικά το αναγκαίο σχέδιο διαλογής ασθενών με παράλληλη αντιμετώπιση των ελαφρότερων περιστατικών.

Ελλιπείς δομές με πολιτική ευθύνη

Τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή βρίσκονται πίσω από τις ανάγκες, είναι εγκαταλειμμένα και ανεπαρκώς στελεχωμένα. Τα Ιατρεία του ΙΚΑ και κάποιοι μεμονωμένοι και ασυντόνιστοι γιατροί ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων τρέχουν για να τα «κουτσοβολέψουν» και δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη αυτή ολοκληρωμένα. Τα νοσοκομεία παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε εξοπλισμό και ειδικές μονάδες. Υπάρχει βέβαια και ο Ιδιωτικός Τομέας - διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατροί - που, όμως, πρέπει να ακριβοπληρωθούν και φυσικά δεν είναι μέσα στις δυνατότητες του μεροκαματιάρη, του άνεργου ή του συνταξιούχου.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν ακόμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης και του ΕΟΦ, για χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από ιδιώτες και ενθάρρυνσή τους να χρησιμοποιούν ταχείες μεθόδους για διάγνωση της γρίπης, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για την υγεία του λαού. Αντί να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση αξιοποιεί τη γρίπη για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Από την άλλη μεριά, η παραγωγή και εμπορία των φαρμάκων και των εμβολίων είναι παραδομένη στα μονοπώλια. Με την έγκριση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών, που είναι στην υπηρεσία τους, παρακάμπτουν κοινές ερευνητικές και κλινικές πρακτικές και προχωράνε άρον - άρον στην παραγωγή του νέου εμβολίου.

Διεκδικήσεις και άμεσα μέτρα

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος παρουσίασαν ορισμένα άμεσα αιτήματα - όπως να ξεκινήσουν άμεσα ιατρικές εξετάσεις, εντοπισμός ευπαθών ομάδων και εμβολιασμός με όσα εμβόλια υπάρχουν κι ενδείκνυνται (εποχιακής γρίπης και πνευμονιόκοκκου), να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής, να επιδειχθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες κ.ά. - καλώντας το λαό να κάνει δική του υπόθεση τις διεκδικήσεις που προβάλλει το ΚΚΕ.

Υπογράμμισαν τέλος ότι, αντί οποιουδήποτε πανικού ή μοιρολατρίας, χρειάζεται αγώνας για να σταματήσουν το Φάρμακο και οι Υπηρεσίες Υγείας να είναι εμπορεύματα και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση σ' αυτούς τους τομείς. Για να γίνει αυτό, απαιτείται άλλος συσχετισμός δυνάμεων, άλλη εξουσία, που θα υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και όχι τα μονοπώλια και τους κεφαλαιοκράτες.

Στο επόμενο διάστημα οι Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία θα αναλάβουν μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση και διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα υγείας που αφορούν την περιοχή, καλώντας τα συνδικάτα, τους φορείς, που μπορούν και πρέπει να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση, να πάρουν πρωτοβουλίες για την προβολή των αιτημάτων που απαντούν στις ανάγκες των οικογενειών των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ