Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΠΕ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Σκοτώθηκε 28χρονος εργάτης

Πρόκειται για τον 7ο νεκρό εργάτη από τις αρχές του μήνα. Σε ανυποχώρητη πάλη ενάντια στην πολιτική που «γεννά» τα εργατικά «ατυχήματα» καλεί η ΚΟ Πετρελαίων της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Μόλις στα 28 του χρόνια και με ενάμιση χρόνο εργαζόμενος στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο ο Παναγιώτης Λίγκος έχασε χτες τη ζωή του, λίγη μόνο ώρα αφού είχε πάει για δουλειά. Πρόκειται για τον 7ο νεκρό εργάτη μόνο από τις αρχές του μήνα, ενώ από το Γενάρη του 2009 έχουν καταγραφεί 142 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

Το 28χρονο παλικάρι, χειριστής παραγωγής στις εγκαταστάσεις, είχε ανέβει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πατάρι (στη Μονάδα 210) με βάνες που ανοίγουν και κλείνουν την είσοδο νερού που πηγαίνει για αφαλάτωση. Στις 8.30 το πρωί έχασε τη ζωή του πέφτοντας στο κενό από ύψος περίπου 5 μέτρων από άγνωστη - μέχρι χτες τουλάχιστον - αιτία και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο χώρο του δυστυχήματος βρέθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και αστυνομία για να εξετάσουν τα αίτια.

«Τα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν ανατραπεί η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν. Τα κόμματα αυτά (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και οι εκφραστές τους στα σωματεία συντάσσονται με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και όχι των εργαζομένων. Δική μας υπόθεση είναι η ανατροπή τους» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Πετρελαίων της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ. «Για να διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, δε χρειάζεται να ανατρέξουμε στο 1992 και τους 15 νεκρούς της Πετρόλα. Αρκεί να θυμηθούμε μερικά μόνο περιστατικά τον τελευταίο χρόνο: τον 60χρονο χειριστή πλωτού γερανού που σκοτώθηκε στη νησίδα των ΕΛΠΕ στη Θεσ/κη, τη θραύση του βραχίονα φόρτωσης στο λιμάνι της πρώην Πετρόλα και την επακόλουθη διαρροή καυσίμων, την πρόσκρουση του ρυμουλκού στην προβλήτα νο.2 της Ελευσίνας» τονίζει η ΚΟ.

«Μπορεί η εργοδοσία να μιλάει για "Πολιτική Ασφαλείας" και "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη", βλέπει όμως τους εργαζόμενους σαν απλούς αριθμούς που θα αυξήσουν την κερδοφορία της. Στο χώρο της εργασίας τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο εύκολα. Εκεί υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς με ατέλειωτα 12ωρα υπερωριών. Επειδή όμως οι κανονικές προσλήψεις κοστίζουν ακριβότερα και οδηγούν στη μείωση των κερδών τους, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό αντικαθίσταται με το συνεχές πήγαινε έλα απροσδιόριστου αριθμού "φτηνών" εργαζομένων σε εργολάβους που θα προκαλέσουν σίγουρα και νέα εργατικά εγκλήματα» υπογραμμίζει και καλεί τους εργάτες να παλέψουν για κάλυψη όλων των θέσεων με μόνιμο προσωπικό, κατάργηση της εργολαβοποίησης, 5ημερο, 8ωρο, κατάργηση των «12ωρων» κλπ.

Το θανατηφόρο «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ