Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το κόστος και το κέρδος των ρεκόρ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το παρόν άρθρο δεν έχει ως στόχο να μιλήσει για το ντόπινγκ με αφορμή το νέο ρεκόρ στα 100 μ. που με χαρακτηριστική άνεση ο πιο γρήγορος άνθρωπος στη Γη (ξεπερνά άνετα και ένα άλογο αγώνων) έτρεξε στα 9.58 υποσχόμενος να το φτάσει στα 9.4. Αλλωστε, ούτε επίσημα στοιχεία υπάρχουν, ούτε το αντιντόπινγκ κοντρόλ έχει παρουσιάσει κάτι το μεμπτό.

Χρειάζεται όμως να αναφερθούμε στις δικαιολογημένες, κατά τη γνώμη μας, αντιδράσεις τόσο των ανθρώπων του χώρου, όσο και του απλού θαυμαστή των αγωνισμάτων του δρόμου. Που έκαναν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, για όργιο των αγώνων κ.ά. Aκόμα και των πιο καλοπροαίρετων που απλά διατηρούν πολλές επιφυλάξεις.

Τις θεωρούμε δικαιολογημένες γιατί το ντόπινγκ είναι σύμφυτο με την εμπορευματοποίηση, το κυνήγι του κέρδους που χαρακτηρίζει το λεγόμενο πρωταθλητισμό και τέτοιου είδους διοργανώσεις. Εχουμε πολλά παραδείγματα αθλητών «τύπου Μπολτ» που αποκαλύφθηκε ότι ήταν μέρος υποθέσεων ντόπινγκ, παρ' όλες τις σωματικές αρετές και φυσικές ικανότητες. Ολα αυτά μας κάνουν όλους δύσπιστους.

Ο κόσμος το θεωρεί πια συνηθισμένο φαινόμενο να «σκάνε» ένα - δυο κρούσματα σε κάθε επίσημη αναμέτρηση. Αφού ο λεγόμενος αθλητισμός υψηλών επιδόσεων στην ουσία είναι μια βιομηχανία θεάματος που στηρίζεται στον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομιλών, με στόχο την πρωτιά πάση θυσία. Πρωτιά που θα φέρει οικονομικό και πολιτικό όφελος. Βασικό συστατικό της το φάρμακο που θα δοκιμαστεί στο προϊόν, δηλαδή στον αθλητή για να σπάσει όλα τα κοντέρ. Ετσι απ' τις τηλεοπτικές εικόνες, τις φωτογραφίες κλπ., φαίνεται καθαρά ότι στον τελικό των 100 μ. στο Παγκόσμιο του Βερολίνου μεγάλος κερδισμένος είναι η «PUMA» που άφησε πίσω της δεύτερη και καταϊδρωμένη τη «NIKE».

Ποιο το κοινωνικό όφελος;

Ολα τα επίσημα κείμενα των μεγάλων διοργανώσεων, οι διακηρύξεις τους, υποστηρίζουν ότι στόχος των αγώνων είναι η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, της άμιλλας, της συνεργασίας των λαών, της πλατιάς συμμετοχής της νεολαίας στον αθλητισμό. Και άλλα τέτοια σπουδαία λόγια περί συμμετοχής, εξασφάλισης ευκαιριών για όλες τις ηλικίες, με στόχο την προάσπιση της υγείας κλπ.

Το ερώτημα που προκύπτει με βάση την κοινωνική αναφορά του αθλητισμού και τις αξίες που (υποτίθεται ότι) καλλιεργεί και προάγει είναι το εξής: Ποιο είναι το κοινωνικό όφελος που προκύπτει από ένα τέτοιο συνεχόμενο μπαράζ κατάρριψης των ρεκόρ; Τι ωφελεί το λαό και τη νεολαία αυτό το ανελέητο και κυνήγι της επίδοσης ως μοναδικού στόχου των αγώνων;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη χώρα μας που έχει αναλάβει αρκετές επίσημες διοργανώσεις, με κορυφαία αυτή των Ολυμπιακών του 2004 και προετοιμάζεται για τους Μεσογειακούς του 2013.

Τι οφέλη προέκυψαν για το λαό και τη νεολαία 5 χρόνια μετά την διοργάνωση των Ο.Α.; Ας δούμε μερικά:

1. Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (Μαρούσι): Παραδόθηκε για 40 χρόνια στη «LamdaDevelopment» (Ομιλος Λάτση) για εμπορικό κέντρο.

2.Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου: Παραχωρείται σε ιδιώτες για 40 χρόνια για εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.

3. Γήπεδο Μπάντμιντον, Γουδί: Παραχωρήθηκε σε ιδιώτες για 20 χρόνια και έχει μετατραπεί σε θέατρο 2.200 θέσεων

4. Εγκαταστάσεις Κανόε - Καγιάκ Σλάλομ (Ελληνικό): Παραχωρήθηκε σε ιδιώτες για νεροτσουλήθρα (!!!) και άλλες εμπορικές χρήσεις.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα πολλά παραδείγματα στο Λεκανοπέδιο που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικό λαός και παραδόθηκαν ή προορίζονται για φιλέτα στους ιδιώτες. Σε όλα αυτά χρειάζεται να προσθέσουμε τα έργα για γήπεδα κλπ. στην επαρχία που έχουν μείνει γιαπιά ή έχουν εγκαταλειφθεί.

Τεράστιος τζίρος, τεράστια κέρδη

Βέβαια, δε λέω, χάρη στους αγώνες έκαναν την εμφάνισή τους μια σειρά νέα σύγχρονα... αθλήματα με πρώτο και καλύτερο αυτό του «shopping». Ιδιαίτερα μετά τους αγώνες το «άθλημα» αυτό συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και παρουσίασε μεγάλη συμμετοχή. Τα ρεκόρ καταρρίπτονταν το ένα μετά το άλλο αφού ο τζίρος των μεγάλων εμπορικών κέντρων που φτιάχτηκαν είχε αλματώδη άνοδο.

Το κοστολόγιο ανεβαίνει, αν μνημονεύσουμε δε εν μέσω θέρους τι έγινε με τα περίφημα συστήματα ασφαλείας («C4i», «Siemens», μίζες κτλ.), που τα πληρώσαμε για να προστατευτούν οι μεγάλοι ευεργέτες και τα κέρδη τους από τον... «τρομοκράτη» λαό. Ολα αυτά αποτελούν την κληρονομιά του «Athens 2004». Μαζί με αυτά συνεχίζεται να υποβαθμίζεται η σωματική αγωγή με την έλλειψη μέριμνας, επιστημονικής καθοδήγησης και επιχορήγησης για τα προγράμματα σε μαζικό λαϊκό επίπεδο, τα σχολεία, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για δεκάδες σωματεία του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν μόνο 2 γήπεδα του Ρουφ και της Αλεπότρυπας. Το δωρεάν έχει τελειώσει. Η σωματική άσκηση έχει γίνει πανάκριβο αγαθό. Η αλματώδης έκρηξη της παχυσαρκίας, το στρες, το άγχος, η καρδιοπάθεια από μικρή ηλικία, οι λεγόμενες «σύγχρονες» ασθένειες φανερώνουν ότι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο αθλητισμός γενικότερα σήμερα, σημαίνει διαφήμιση, στοίχημα, ρεκόρ πάση θυσία, αναβολικά, μπίζνες, κέρδος. Πρωταθλητισμός για τους λίγους και ο λαός στο περιθώριο με το χέρι στην τσέπη.

Με λίγα λόγια, οι Ο.Α. 2004 ήταν επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά και πολιτικά οφέλη, να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την κυριαρχία του, σε βάρος πάντα των συμφερόντων των εργαζομένων , φορτώνοντας το λαό με περισσότερα δεινά.

Ζητούμενο η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας να αθλείται

Είναι φανερό απ' τα παραπάνω ότι δεν προκύπτει κανένα όφελος για την κοινωνία. Για μας κριτήριο για μια υγιή και πετυχημένη κοινωνία στον τομέα του αθλητισμού θα είναι το κατά πόσο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας θα ασκείται. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει όσο η βάση για την οργάνωση του αθλητισμού είναι οι αρχές της ελεύθερης αγοράς, ο ανταγωνισμός, το κέρδος.

Χρειάζονται αλλαγές που θα έχουν σα στόχο την οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας σε άλλη κατεύθυνση που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, την ευημερία του λαού και της νεολαίας. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που κυριαρχούν σήμερα στον αθλητισμό και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού.

Το ζήτημα για εμάς σήμερα είναι να οργανωθεί με τέτοιο συστηματικό τρόπο η ενασχόληση με τη Σωματική Αγωγή ώστε να εξασφαλίσουμε ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο. Απ' αυτή την οργανωμένη παρέμβαση και τη μαζική ενασχόληση του λαού με τη Σωματική Αγωγή προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία. Η ουσία αυτών που καλούμε Σωματική Αγωγή βρίσκεται σ' αυτό το στοιχείο. Στο βαθμό που μια κοινωνία τείνει να καλύψει τις ανάγκες για άσκηση μ' αυτό το πνεύμα. Δείκτης, δηλαδή, δεν είναι οι επιτυχίες στα διάφορα πρωταθλήματα, αλλά κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών για μαζική άθληση του λαού και της νεολαίας.

Βέβαια, η αξιοποίηση της κλίσης, του ταλέντου θα οδηγεί και στον αθλητή υψηλών επιδόσεων. Που θα βρίσκεται όμως σε άμεση σχέση με την καλλιέργεια φυσικής μαζικής κουλτούρας του πληθυσμού. Ενισχύοντας το ενδιαφέρον για τη δημιουργική ενασχόληση του λαού με τη σωματική άσκηση, είτε ανοίγοντας το δρόμο για νέες τεχνικές και μεθόδους που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα, τον τρόπο ζωής και τη δραστηριότητα του λαού. Είτε προάγοντας τη σωματική ωραιότητα και την φυσική δύναμη του ανθρώπου, δημιουργώντας στη νεολαία αθλητικά ιδεώδη για μίμηση. Σ΄ αυτό το επίπεδο οι απαιτήσεις δε θα αφορούν μόνο τη βελτίωση της επίδοσης αξιοποιώντας τις φυσικές ικανότητες του αθλητή αλλά και τις κοινωνικές ιδιότητες, πεποιθήσεις του αθλητή, τις αρχές συμπεριφοράς του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.


Θοδωρής ΛΙΑΠΠΗΣ
Υπεύθυνος του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΠΟΝ για τη σωματική αγωγή και τον Αθλητισμό (2015-03-05 00:00:00.0)
Η πολλαπλή παρέμβαση του συστήματος στον Αθλητισμό (2013-07-14 00:00:00.0)
«Το δικαίωμα στην άσκηση μετατράπηκε σε πολυτέλεια» (2011-06-05 00:00:00.0)
Γόνιμος διάλογος για την κατάσταση στον αθλητισμό (2011-02-27 00:00:00.0)
Αθλητισμός και Υγεία στο φόντο των Ολυμπιακών Αγώνων (2004-09-05 00:00:00.0)
Λαϊκή υπόθεση ο αθλητισμός (2004-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ