Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
«Φλέβα χρυσού» για τους επιχειρηματίες - κάτεργα για τους εργάτες

Ο κύκλος εργασιών τους αυξάνεται ετησίως κατά 24%, ενώ οι εργάτες μένουν απλήρωτοι ακόμα και για μήνες. Παρέμβαση του ΠΑΜΕ, που σχεδιάζει πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις εταιρείες ανακύκλωσης δείχνει τι εννοεί το κεφάλαιο όταν μιλά για «πράσινη οικονομία»...
Η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις εταιρείες ανακύκλωσης δείχνει τι εννοεί το κεφάλαιο όταν μιλά για «πράσινη οικονομία»...
Ενας χορός αμύθητων κερδών έχει στηθεί από το κεφάλαιο από την ανακύκλωση των σκουπιδιών στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικολογίας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προπαγάνδα για την ανακύκλωση των σκουπιδιών. Εικόνες φανταχτερές κι ελκυστικές, για να κρύψουν το χρυσάφι που κερδίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο από τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Τα παραπάνω επισημαίνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του προς τους Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους στις εταιρείες ανακύκλωσης. «Οι επιχειρηματίες στο χώρο των σκουπιδιών ανακάλυψαν μια φλέβα χρυσού», σημειώνει το ΠΑΜΕ, λέγοντας πως ο κύκλος εργασιών των εταιρειών αυξάνει με υψηλούς ρυθμούς 24% ετησίως. Οι 56 από τις 62 εταιρείες ήταν κερδοφόρες και έχουν υψηλή απόδοση στα κεφάλαιά τους (21,4%). Την ίδια στιγμή, ο εργαζόμενος πληρώνει «διπλά και τρίδιπλα» με φόρους και δημοτικά τέλη για να επιδοτούνται οι εταιρείες. Μόνο το 2007 επιδοτήθηκαν με 5.081.614 ευρώ.

Τα κέρδη αυτά έχουν τη σφραγίδα της στυγνής εκμετάλλευσης των εργατών, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ: Δουλεύουν 9ωρα και 12ωρα. Υπερωρίες απλήρωτες, Σαββατοκύριακα, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα αδειών δεν καταβάλλονται στην ώρα τους ή και ποτέ. Ακόμη παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και ανασφάλιστοι. Δουλεύουν χωρίς μέτρα ασφάλειας, με κίνδυνο να μη γυρίσουν το βράδυ σπίτι τους όπως έγινε πριν μέρες στην επιχείρηση ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στον Ασπρόπυργο. Ο κίνδυνος ασθενειών λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής παραμονεύει. Πολλαπλή είναι η εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών.

«Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες γιατί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ) καθώς και του Συνασπισμού, συμφώνησαν και προχώρησαν στην παράδοση της ανακύκλωσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους και με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα στα εργοστάσια. Τους καλεί να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας (εμβόλια, γιατρός Εργασίας, στολές, συχνές ιατρικές δωρεάν εξετάσεις). Ιδιαίτερα στους χώρους που στοιβάζονται τόνοι σκουπιδιών να μην ξεκινάει η δουλειά αν πρώτα δεν ελέγχονται ότι είναι ασφαλείς. Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι.

Τις επόμενες μέρες στελέχη του ΠΑΜΕ θα κάνουν εξορμήσεις σε εργοστάσια ανακύκλωσης για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα:

  • Τρίτη 25/8 στην «Ελληνική Ανακύκλωση».
  • Τετάρτη 26/8 στο ΕΠΑΝΑ.
  • Πέμπτη 27/8 σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Μαρούσι.
  • Παρασκευή 28/8 στη «Γενική Ανακύκλωση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ