Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Να παρθούν μέτρα για το επικίνδυνο νερό στο Δήμο Μεσσαπίων

Προσπάθεια των τοπικών αρχών να υποβαθμίσουν το πρόβλημα

Προσπάθεια υποβάθμισης των ανησυχητικών αποτελεσμάτων για την υγεία των κατοίκων της περιοχής Μεσσαπίων, από έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στο νερό, επιχείρησαν ο δήμαρχος της πόλης (ΝΔ) και ο νομάρχης Εύβοιας (ΠΑΣΟΚ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, ανιχνεύτηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο υδρευτικό νερό των Ψαχνών, του Κοντοδεσποτίου και άλλων δημοτικών διαμερισμάτων, αλλά και νικελίου (βαρέως μετάλλου) στο νερό σε υψηλές, μάλιστα, ποσότητες. Χαρακτηριστικά αυτές οι ποσότητες, στα Ψαχνά, φτάνουν τα 31 χιλιογραμμάρια ανά λίτρο και στην Καστέλλα τα 25, με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια για το νικέλιο να βρίσκονται στα 20. Σημειώνεται ότι στην περιοχή λειτουργούν τα μεταλλεία και νταμάρια της ΛΑΡΚΟ, ενώ στα Βρυσάκια γίνεται εμπλουτισμός νικελίου.

Παράλληλα, τα δείγματα που ελήφθησαν από επιστήμονες του ΙΓΜΕ, στα μέσα Ιούλη, και οι μετρήσεις που έγιναν από τις τοποθεσίες «Μύλοι Καταβόθρας», «Γοργοεπήκοος», «Πηγή Καστρί», «Πηγή Ανάληψη», «Μικρή Καταβόθρα», «Κοντοδεσπότι», έδειξαν σημαντικές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που κυμαίνονταν από 12 έως και 60 χιλιογραμμάρια ανά λίτρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άκρως επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου τοξική ουσία δεν πρέπει να ανιχνεύεται στο νερό, στο έδαφος και στον αέρα.

Κλείνουν γεωτρήσεις

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τη Νομαρχία Εύβοιας - μετά την παραπλανητική της ανακοίνωση ότι όλα πάνε καλά - να στείλει επιστολή στο δήμαρχο Μεσσαπίων και να ζητήσει το άμεσο κλείσιμο τριών γεωτρήσεων, δύο στην περιοχή «Γοργοεπήκοος» και μία στην πηγή «Καστρί», στις οποίες πέρα από το εκτός ορίων ολικό χρώμιο, ανιχνεύτηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις και το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο (από 40 έως 60 χιλιογραμμάρια ανά λίτρο). Αυτές οι αρνητικές, για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, εξελίξεις, αλλά και η ύπαρξη στα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ πεταμένων αποβλήτων βαρέων μετάλλων, κάνουν επίκαιρη την πρόταση του ΚΚΕ και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εύβοιας, όπως την κατέθεσε πρόσφατα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, απαιτώντας:

Να γίνει έλεγχος και καταγραφή για το ποιες είναι οι ρυπαίνουσες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νομό και πώς ρυπαίνουν καθώς και αν και πώς ελέγχονται. Αν υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες δόθηκαν άδειες τελικής διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, να γίνει ανάκληση και επανεξέταση των αδειών. Αν υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν δοθεί άδειες προσωρινής αποθήκευσης επικίνδυνων ή μη στερεών αποβλήτων, να αρθούν άμεσα οι άδειές τους.

Κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα

«Τα παραπάνω», επισημαίνουν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Σ. Ντούρου και Α. Τσακός, «τα έχουμε καταθέσει σαν προτάσεις πάνω από δυο χρόνια στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όμως η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης της ΝΔ κωφεύουν ή κάνουν πως δε βλέπουν. Ο χρόνος που μπορούμε να κερδίσουμε είναι πολύτιμος. Οι κάτοικοι της Αυλίδας αγωνιούν δυο χρόνια να δοθεί λύση. Στα Ψαχνά και την Αρτάκη υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Ζητάμε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν», σημειώνει η ΝΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ