Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δύο οι υποψήφιοι νικητές

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Πεπεισμένοι για τη νίκη τους δηλώνουν και οι δύο βασικοί μονομάχοι των προεδρικών εκλογών. Τόσο ο απερχόμενος Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, όσο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, αν και ο δεύτερος παραδέχτηκε ότι πιθανώς κανείς δε συγκέντρωσε το απαραίτητο 50% των ψήφων, οπότε θα γίνουν επαναληπτικές τον Οκτώβριο. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς με δεδομένη την επιρροή Καρζάι στο νότο και του Αμπντουλάχ στο βορρά, εκφράζονταν φόβοι ότι μια νέα, μεταξύ τους, αναμέτρηση θα προκαλέσει επιπλέον διχασμό στην, ήδη, κατακερματισμένη κατεχόμενη χώρα.

Και με τους δύο άνδρες συναντήθηκε, χτες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Εκκληση για ηρεμία και υπομονή απηύθυνε η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, η οποία διεμήνυσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται την Τρίτη και τα συνολικά στις αρχές Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι μαρτυρίες για εκτεταμένη νοθεία. Εκτός από αρκετούς υποψηφίους, αλλεπάλληλες, πλέον, είναι οι καταγγελίες και από δημοσιογράφους ότι πολλοί Αφγανοί ψήφισαν πολλές φορές, αφού το μελάνι που έδειχνε ότι συμμετείχαν στην ψηφοφορία δεν ήταν ανεξίτηλο ή ότι σε εκλογικά τμήματα που η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις μερικές εκατοντάδες ψηφοφόρους, η τελική καταμέτρηση κατέγραψε χιλιάδες ψήφους.

Παρόλα αυτά, ΝΑΤΟ, Ουάσιγκτον και Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχάρησαν τον αφγανικό λαό για τη διεξαγωγή των εκλογών «παρά τις απειλές των Ταλιμπάν».

Στο περιθώριο των εκλογικών εξελίξεων, το Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι άλλοι δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη στη νότια επαρχία Χελμάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ