Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι αντιθέσεις εκ νέου στο προσκήνιο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενας μήνας περίπου απομένει μέχρι τη Σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και παρά την προσπάθεια καλλιέργειας ενός κλίματος ευφορίας εκ μέρους των ΜΜΕ και των οικονομικών ολιγαρχιών όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια τους...

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιτέθηκε χτες για άλλη μία φορά στις ΗΠΑ για τη μη εφαρμογή των διεθνώς συμφωνημένων ρυθμίσεων σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που οι τράπεζες πρέπει να διακρατούν, χαρακτηρίζοντάς το «ως μη δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine»... «Το Σεπτέμβριο στην επόμενη συνάντηση του G20 στο Πίτσμπουργκ...οι κανόνες αυτού του παιχνιδιού πρέπει να συμφωνηθούν ξανά», φέρεται να δηλώνει η Μέρκελ.

Η αξία του δολαρίου ως ένα καλό αποθεματικό νόμισμα είναι «αμφισβητήσιμη», αφού το αμερικανικό νόμισμα έχει «υψηλού βαθμού κινδύνους», δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια και σύμβουλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε χτεσινή ομιλία του σε συνέδριο στην Μπανγκόκ, αμφισβητώντας ανοικτά την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Ο Στίγκλιτς τόνισε επίσης ότι «υπάρχει ανάγκη για ένα παγκόσμιο αποθεματικό σύστημα», θέση που έχουν διατυπώσει ανοικτά μεταξύ άλλων η Κίνα και η Ρωσία. Η «παγκόσμια οικονομική κρίση σηματοδότησε την αποτυχία του αμερικανικού καπιταλιστικού μοντέλου», διακήρυξε ο Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα κατάφερε να λειτουργήσει λόγω των κρατικών πακέτων στήριξης. Ειδικότερα για την αμερικανική οικονομία εκτίμησε ότι τα χειρότερα της ύφεσης ενδεχομένως έχουν παρέλθει, αλλά οι πιθανότητες για αύξηση της ανεργίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι μεγάλες.

Η αμερικανική οικονομία «απέφυγε τα χειρότερα» και εμφανίζεται έτοιμη να σταθεροποιηθεί, με «καλές προοπτικές για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Μπεν Μπερνάνκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια συνάντηση των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη που οργανώνεται από την Κεντρική Τράπεζα στο Τζάκσον Χολ στο Ουαϊόμινγκ. Πάντως ο Μπερνάνκι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι εξαιρετικά επείγον «να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο οικονομικού έλεγχου» στις ΗΠΑ και στον κόσμο, που θα «αποκομίσει μαθήματα από την κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ