Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η Λιθουανία «φιλοξενούσε» μυστική φυλακή της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μυστικές φυλακές τουλάχιστον έως τα τέλη του 2005 διατηρούσε η CIA στη Λιθουανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC. Με την αποκάλυψη αυτή ενδεχομένως συμπληρώνεται το παζλ που είχε συνθέσει πριν περίπου μία εβδομάδα δημοσίευμα των «New York Times», για την κατασκευή και λειτουργία τριών φυλακών μέσα σε συνηθισμένα στην εμφάνιση κτίρια στο Βουκουρέστι, το Μαρόκο και «σε μια πόλη του πρώην ανατολικού μπλοκ».

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η CIA αποφάσισε τη δημιουργία μιας σειράς από μυστικές φυλακές και ανέθεσε το απόρρητο αυτό έργο στον επικεφαλής των ευρωπαϊκών προμηθειών της, Κάλι Φόγκο, που έδρευε τότε στη Φραγκφούρτη και, σε συνεργασία με ένα «φίλο του εργολάβο», ανέλαβε και ολοκλήρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την απόρρητη αποστολή του για τη δημιουργία τριών τουλάχιστον φυλακών. Σήμερα ο Φόγκο έχει αποσυρθεί καθώς έχει καταδικασθεί για διαφθορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC, η CIA κρατούσε έως οκτώ άτομα σε ένα κτίριο έξω από το Βίλνιους, για διάστημα ενός χρόνου, μέχρι το τέλος του 2005, όταν τερματίστηκε η λειτουργία των μυστικών φυλακών επειδή αποκαλύφθηκε η ύπαρξή τους. Επίσης το ABC αναφέρει ότι ερεύνησε στοιχεία από αεροπορικές πτήσεις, που δείχνουν ότι στο διάστημα που λειτουργούσε αυτή η μυστική φυλακή, η CIA χρησιμοποίησε πολλές πτήσεις αεροσκαφών προς τη Λιθουανία, ενώ επικαλούμενο αξιωματούχο της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών τονίζει πως η Λιθουανία συμφώνησε να φιλοξενήσει τη μυστική φυλακή για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπους. Επισήμως πάντως η πρεσβεία της Λιθουανίας στην Ουάσιγκτον με ανακοίνωσή της διέψευσε το ρεπορτάζ, ενώ ίδια η CIA το χαρακτήρισε «ανεύθυνο».

Ανάλογα μυστικά κολαστήρια είχε φιλοξενήσει στο έδαφός της και η Πολωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ