Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2010
Συναντήσεις ενόψει της ΔΕΘ

Από αύριο οι συναντήσεις Παπαθανασίου με εκπροσώπους των εργοδοτών και του «κοινωνικού εταιρισμού»

Ξεκινούν από αύριο οι επαφές του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με εκπροσώπους φορέων της εργοδοσίας και με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στα πλαίσια των προετοιμασιών της κυβέρνησης για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, ο Γ. Παπαθανασίου θα συναντηθεί διαδοχικά με εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και ΕΒΕΑ. Οι συναντήσεις αυτές, στις οποίες η κυβέρνηση υποτίθεται πως ακούει τις σκέψεις και τις προτάσεις των εκπροσώπων των φορέων για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής του 2010, έχουν μόνο το χαρακτήρα της διατήρησης μιας παράδοσης, που τις θέλει να πραγματοποιούνται πριν από την τελική διαμόρφωση της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ, αφού στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει πλέον ολοκληρώσει την επεξεργασία των σεναρίων για τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2010 και τον τρόπο που αυτά θα παρουσιαστούν. Ηδη τα κυβερνητικά στελέχη έχουν έρθει σε επαφή και συμφωνία με τα επιτελεία της ΕΕ για την ταχύτατη εφαρμογή του πλέγματος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Λισαβόνας» και με στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας/ επιχειρηματικότητας» του κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή, την οποία ακολουθεί και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να κατακρεουργήσει τα λαϊκά δικαιώματα, στην εργασία, στην ασφάλιση - περίθαλψη, στις συντάξεις, σε κάθε πτυχή της ζωής και του καθημερινού μόχθου.

Οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ αξιώνουν τόσο από την κυβέρνηση όσο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί. Σε αυτή τη φάση και με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση αξιώνουν νέα προκλητικά προνόμια και «θεσμικές παρεμβάσεις» αντίστοιχες με αυτές που προωθούν η Κομισιόν και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση προβλέπουν μπόλικο, ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα και κίνητρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους και επιπλέον «πρόσθετες παρεμβάσεις στις περιοχές που πλήττονται εντονότερα από την ανεργία».

Για τους μεγαλοεργοδότες - εμποροβιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες η κυβέρνηση ΝΔ έχει δρομολογήσει το πακέτο δισεκατομμυρίων με τις κρατικές εγγυήσεις πάνω στα τραπεζικά δάνειά τους. Οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ αξιώνουν και πρόσθετες διευκολύνσεις, ισχυριζόμενοι ότι το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες δεν πέρασε στην...«πραγματική οικονομία». Και, βέβαια, κάθε μερίδα της πλουτοκρατίας ως «πραγματική οικονομία» εννοεί πρώτα και κύρια τη δική της τσέπη, ενώ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη μοιρασιά κρατικού χρήματος απευθείας στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τα εργατικά λαϊκά στρώματα μαζί και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ μόνον τα χειρότερα έχουν να περιμένουν από τα παζάρια κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Είναι, επίσης, απόλυτα φανερό ότι αιτήματα όπως της ΕΣΕΕ που αφορούν για παράδειγμα στο χρόνο παραμονής στα αρχεία του «Τειρεσία» για ακάλυπτες επιταγές δεν είναι ούτε καν απλές ασπιρίνες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα παζάρια κυβέρνηση - επιχειρηματίες (2009-08-22 00:00:00.0)
«Υμνους» για την κυβέρνηση (2004-09-09 00:00:00.0)
Παροχές επιτρέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις (2003-08-28 00:00:00.0)
Συντονίζουμε τη δράση μας (2001-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ