Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Τέταρτο «επεισόδιο» στις μαζικές δίκες

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρχισε, χτες, στην ιρανική πρωτεύουσα η τέταρτη μαζική δίκη συλληφθέντων στις ταραχές που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Στο εδώλιο κάθονται 100 κατηγορούμενοι για «συνωμοσία ενάντια στην ισλαμική δημοκρατία ή κατασκοπία για λογαριασμό ξένων δυνάμεων».

Στους 100 συγκαταλέγονται σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής του Ιράν, όπως πρώην υφυπουργοί, γνωστοί διανοούμενοι και προβεβλημένα στελέχη του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος. Αρκετοί από τους κατηγορούμενους, όπως το υψηλόβαθμο στέλεχος του «μεταρρυθμιστικού» κόμματος «Μέτωπο Συμμαχίας για το Ισλαμικό Ιράν» Αμπντουλάχ Ραμεζαντζαντέχ, υπεραμύνθηκαν των απόψεών τους ασκώντας σκληρή κριτική στη διακυβέρνηση Αχμαντινετζάντ και στον τρόπο διενέργειας των εκλογών.

Αντίθετα, αίσθηση προκάλεσε η στροφή 180 μοιρών του Σαγιάντ Χατζαριάν, ενός από τα πλέον σημαίνοντα στελέχη του προαναφερόμενου κόμματος, ο οποίος είναι γνωστός στο Ιράν για την εμπεριστατωμένη κριτική του από προοδευτική σκοπιά στην Ισλαμική Δημοκρατία την τελευταία 10ετία. Με δύο λόγια, ο Χατζαριάν ζήτησε συγχώρεση από το ιρανικό έθνος και την ηγεσία, παραδεχόμενος ότι τα γραπτά του «απομακρύνθηκαν από το δρόμο που χάραξε ο Αγιατολάχ Χομενεΐ» και ομολογώντας ότι «υποκίνησε μετεκλογικές ταραχές» εξαιτίας «λανθασμένων αναλύσεών του για την κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ