Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Ενα ακόμα κομμάτι στην αλυσίδα των αναδιαρθρώσεων

Το ΚΚΕ το καταψήφισε στη χτεσινή συζήτησή του στη Βουλή

Για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της παράδοσης της εκπαίδευσης στην υπηρεσία των επιχειρηματιών, έκανε λόγο χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, καταψηφίζοντας στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης» και κυρίως περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα ΤΕΙ.

Από την κυβέρνηση «εφαρμόζεται με ευλάβεια η εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Αλυσανδράκης, σημειώνοντας ότι και το συζητούμενο νομοσχέδιο «είναι ένα κομμάτι αυτής της διαδικασίας που εμείς την αποκαλούμε αναδιαρθρώσεις». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «η πηγή είναι πίσω στο 2000, όταν η ΕΕ διατύπωσε την πολιτική της Λισαβόνας» και «έβαλε τη γνώση στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου και αυτό επιδρά στο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες». Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις «στη θέση του πανεπιστημίου ως ιδρύματος που έχει στόχο να προσφέρει τη διαθέσιμη γνώση της κοινωνίας και να παράγει καινούρια γνώση», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «έχουμε ένα ίδρυμα που προσφέρει κάποιες δεξιότητες και λειτουργεί ως επιχείρηση που πρέπει να μαζέψει κονδύλια ή τίθεται ευθέως στην υπηρεσία των επιχειρηματιών». Κατ' επέκταση «ο πανεπιστημιακός δάσκαλος πρέπει να συνηθίσει ότι είναι επαγγελματίας και οι γονείς να συνηθίσουν ότι πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά»...

Αναφερόμενος στους υποτιθέμενους στόχους της κυβέρνησης, ο Κ. Αλυσανδράκης σημείωσε πως «ο ισχυρισμός ότι τα ΤΕΙ θα αναβαθμιστούν με απλή εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου είναι μακριά από την πραγματικότητα», προσθέτοντας πως το ΚΚΕ «μιλάει για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και έχουμε συγκεκριμένη πρόταση» που προϋποθέτει το «δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων», την «αναβάθμιση της γνώσης» και την «επαγγελματική εκπαίδευση μετά από τα 12 χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης», σημειώνοντας ότι «οι προτάσεις αυτές είναι ζήτημα πάλης του λαϊκού κινήματος».

Ειδικά για τα ΤΕΙ ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι προβλέπονται «εργαστήρια που θα ζητάνε ελεημοσύνη από φιλάνθρωπους ή θα παίρνουν επιχορηγήσεις από επιχειρηματίες», δηλαδή «μικρά μαγαζάκια που θα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο». «Αυτό θα διδάξουμε στους νέους ανθρώπους; Πώς θα γίνουν καλοί ...μπακάληδες;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο Κ. Αλυσανδράκης είπε ότι «το κοινωνικό σύστημα είναι ανίκανο να αξιοποιήσει την πιο παραγωγική δύναμη που διαθέτει: Τον ίδιο τον άνθρωπο», προσθέτοντας πως το θέμα αυτό «δε λύνεται με προεδρικά διατάγματα, όταν αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα». Τέλος, για τα Τμήματα που δε συγκεντρώνουν φοιτητές, σχολίασε πως «άμα σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες», αφού «δημιουργήθηκαν Τμήματα ...όπως έτυχε». Επίσης τόνισε πως «το ότι Τμήματα π.χ. Γεωπονικής δεν προσελκύουν φοιτητές δεν είναι άσχετο με το χτύπημα της γεωργικής παραγωγής μέσω της ΚΑΠ».

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής της, Ελευθέριος Αυγενάκης, σημείωσε ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, θυμίζοντας τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και ιδίως αυτόν για τα κολέγια, που μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «έβαλε τάξη στο συγκεκριμένο χώρο»! Επισήμανε ότι «είμαστε πλέον στην καρδιά μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας» και το νομοσχέδιο «ολοκληρώνει την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας», με την προϋπόθεση ότι σύντομα θα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή δεν έγινε διάλογος για το νομοσχέδιο. Επίσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ, ζήτησε «να υπογραφούν τα ανάλογα προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις», αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος» και «εμπαιγμό προς τους αποφοίτους των ΤΕΙ». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κουράκης, καθώς και η εισηγήτρια του ΛΑ.Ο.Σ. Χρύσα Αράπογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ