Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Καταγγέλλουν τις εκδηλώσεις ρεβανσισμού και φασισμού

Από λαϊκή διαδήλωση στη Λιθουανία στις αρχές του χρόνου ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στο λαό. Μετά από αυτήν έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Βίλνιους
Από λαϊκή διαδήλωση στη Λιθουανία στις αρχές του χρόνου ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στο λαό. Μετά από αυτήν έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Βίλνιους
Στις 24 Αυγούστου το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας και το κόμμα «ΦΡΟΝΤΑΣ», με κοινή επιστολή τους, απευθύνουν έκκληση προς τις παγκόσμιες προοδευτικές δυνάμεις με αφορμή τις εκδηλώσεις ρεβανσισμού και φασισμού στη Λιθουανία.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται πως «στις 9 Ιουνίου το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε αρχικά τις τροπολογίες του Ποινικού Κώδικα της Λιθουανίας σύμφωνα με τις οποίες θα ασκείται ποινική δίωξη για την προπαγάνδα, την άρνηση, την υποτίμηση ή τη δικαίωση της γενοκτονίας που πραγματοποίησαν ο κομμουνισμός και ο φασισμός», καθώς και για τη δημόσια συκοφαντία των λεγόμενων «μελών του κινήματος για τη ελευθερία της Λιθουανίας - των στρατιωτών εθελοντών που στα 1944-1953 οργανωμένα και με τα όπλα αγωνίζονταν κατά της σοβιετικής κατοχής». Εισηγητές των τροπολογιών είναι οι Πάουλιους Σαουντάργκας και Πέτρας Λουομάνας, μέλη του κόμματος «Ενωση Πατρίδας - Λιθουανοί χριστιανοί δημοκράτες» που προτείνουν σε περίπτωση παράβασης του νόμου την επιβολή χρηματικού προστίμου, μέχρι και φυλάκιση τριών χρόνων.

Στην έκκληση των δύο κομμάτων σημειώνεται πως «στην περίπτωση που οι τροπολογίες εγκριθούν, τότε το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας: α) θα εξισώσει δύο ασύγκριτες έννοιες: τον κομμουνισμό με το φασισμό και β) θα απαγορεύσει την έκφραση και της παραμικρής αμφιβολίας σχετικά με αντισοβιετικούς "αγωνιστές", παρ' όλο που είναι πασίγνωστο ότι το μεγαλύτερο μέρος τους συνεργάστηκε με τους ναζί και πήρε μέρος στη μαζική εξολόθρευση αθώων πολιτών της Λιθουανίας, διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ίδιοι άνθρωποι, με τη λήξη του πολέμου, κι επειδή δεν είχαν άλλη διέξοδο, αφού προετοιμάστηκαν από το ναζιστικό στρατό που υποχωρούσε και τις μυστικές υπηρεσίες, συνέχισαν τις δολιοφθορές και την τρομοκρατική δράση τους στα μεταπολεμικά χρόνια, πραγματοποιώντας νέες αιματηρές επιχειρήσεις, πρώτα απ' όλα κατά του άμαχου πληθυσμού».

Στο κείμενο υπογραμμίζεται πως οι τροπολογίες αυτές αποτελούν προφανή εκδήλωση του ρεβανσισμού και φασισμού καθώς και άμεση επίθεση στην ελευθερία του λόγου και στα δικαιώματα των ανθρώπων και στο εξής θα κινδυνεύουν να συλληφθούν και να καταδικαστούν για τις διαφορετικές αντιλήψεις τους γύρω από τα ζητήματα της Ιστορίας.

Στη Λιθουανία (όπως και στις άλλες χώρες της Βαλτικής), είναι απαγορευμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα, διώκονται στελέχη του, αντιφασίστες δημοκράτες. Την ίδια στιγμή, τιμές απολαμβάνουν όσοι συνεργάστηκαν με τους ναζί, οι λεγόμενοι «αδελφοί του δάσους», που συνέχιζαν να δρουν και μετά την ήττα του ναζισμού, δολοφονώντας από το 1945 έως το 1953 πάνω από 25.000 άντρες και γυναικόπαιδα, που είχαν κάνει το «λάθος» να υποστηρίξουν τη σοβιετική εξουσία στη Λιθουανία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ