Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Επτά στους δέκα ΕΒΕ κατέγραψαν πτώση της ζήτησης

Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την κατάσταση στην αγορά

Η πτώση της ζήτησης και η χαμηλή ρευστότητα εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο τετράμηνο του χρόνου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του εμπορίου και της μεταποίησης και στην πλειοψηφία τους είναι επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων ή με προσωπικό μέχρι 5 άτομα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η εταιρεία «Μarc AE». Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 8-14 Ιούλη σε δείγμα 831 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Από τις επιχειρήσεις που συμπεριλήφθηκαν στο ερωτηματολόγιο, το 90,7% ήταν ατομικές, ΟΕ και ΕΕ, ενώ το 83,7% ήταν αυτοαπασχολούμενοι ή με προσωπικό μέχρι 5 άτομα. Οι υπόλοιπες ήταν ΑΕ και ΕΠΕ και με προσωπικό από 6 άτομα και πάνω αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων από την έρευνα προέκυψε ότι:

  • Για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, επτά στους δέκα (72%), μειώθηκε η ζήτηση στο τελευταίο εξάμηνο. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο στη μεταποίηση και το εμπόριο σε ποσοστά 81,7% και 76% αντίστοιχα, καθώς και σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ. Το 20,7% δήλωσε ότι η ζήτηση παρέμεινε σταθερή, ενώ για ένα ποσοστό της τάξης του 6,7% η ζήτηση αυξήθηκε.
  • Το 75,7% απάντησε ότι στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου η ρευστότητα της επιχείρησής του μειώθηκε, το 19,7% ότι παρέμεινε σταθερή και 4,2% πως αυξήθηκε. Στην ερώτηση ποιο από τα δύο προβλήματα, τη μείωση της ζήτησης ή τη μείωση της ρευστότητας θεωρούν σημαντικότερο, οι απαντήσεις εμφανίζονται λίγο - πολύ μοιρασμένες: Το 43,2% απάντησε το πρώτο και το 47,2% το δεύτερο.
  • Τη διαφωνία τους με το μέτρο του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων από ιδιωτικές εταιρείες εξέφρασαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 76,5%.
  • Σταθερό παρέμεινε το προσωπικό στο 75,3% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ μειώθηκε στο 20,1% από αυτές. Υπολογίζεται ότι σε καθαρό ποσοστό η απώλεια θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 15,5% και σε απόλυτο αριθμό σε 85.250 θέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι, τελικά, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την τωρινή έρευνα, τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα από τις προβλέψεις που έκαναν στην αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου Μάη οι επιχειρηματίες, που γινόταν λόγος για εκτίμηση απώλειας θέσεων εργασίας κατά 8% περίπου για το επόμενο διάστημα.
  • Δυσοίωνη εμφανίζεται και η πρόβλεψη για το επόμενο εξάμηνο. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70% περίπου απάντησαν ότι εκτιμούν πως το προσωπικό της επιχείρησής τους θα παραμείνει το ίδιο και 21% ότι θα μειωθεί. Σε απόλυτα νούμερα 96.800 θέσεις εργασίας εμφανίζονται επισφαλείς.
  • Προφανώς, φανερά επηρεασμένοι από τις πολιτικές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70% περίπου δήλωσαν ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το σημαντικότερο αντικίνητρο για προσλήψεις προσωπικού σε σχέση με το ύψος του μισθού.
  • Οσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ ασφαλώς και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό (74%) απάντησε πως είναι υψηλές, ενώ το 48,4% ζητάει οι εισφορές να προσδιορίζονται με βάση το εισόδημά του και το 34,5% με βάση τα χρόνια ασφάλισης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ