Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Απόπειρα αποκλιμάκωσης από Χαμενεΐ
  • «Δε βλέπει πράκτορες» ο Αγιατολάχ στους επικεφαλής των μετεκλογικών διαδηλώσεων
  • Επιβεβαιώνουν βουλευτές τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση συλληφθέντων

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο στίγμα επιχείρησε να δώσει στις εξελίξεις που ακολούθησαν τις μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν, ο θρησκευτικός του ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ξεκαθάρισε ότι δε θεωρεί τα ηγετικά στελέχη του «μεταρρυθμιστικού» αντιπολιτευόμενου ρεύματος «πράκτορες ξένων δυνάμεων», ότι δεν υπάρχει καμία σχετική απόδειξη και ότι «δεν μπορεί να κατηγορηθεί κάποιος στη βάση μόνο υποψιών και φημολογίας».

Ο Χαμενεΐ, βέβαια, υποστήριξε ότι οι μετεκλογικές διαδηλώσεις είχαν «οργανωθεί από πριν», αλλά αυτό δε σημαίνει ότι «το γνώριζαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ή ακόμη και οι πολίτες που συμμετείχαν». Συμπλήρωσε ότι «όσοι παραβίασαν το νόμο θα τιμωρηθούν» και εκτίμησε πως «απέτυχε η συνωμοσία ξένων δυνάμεων, όπως ΗΠΑ και Βρετανία, γιατί δε γνωρίζουν το Ιράν».

Η παρέμβαση Χαμενεΐ έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η 4η μαζική δίκη συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη αντιπολιτευόμενων «μεταρρυθμιστικών» κομμάτων και δημιουργεί νέα δεδομένα. Και αυτό γιατί πολλοί «ομολόγησαν την καθοδήγησή τους από ξένες δυνάμεις», κάτι που οι «μεταρρυθμιστές» ηγέτες Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, Μεχντί Καρουμπί και ο πρώην πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί χαρακτηρίζουν προϊόν «πιέσεων, απειλών και βασανιστηρίων».

Η παρέμβαση Χαμενεΐ, αν και δεν απαλλάσσει τους συλληφθέντες, μοιάζει να επιδιώκει αποκλιμάκωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης. Κάτι, όμως, που δε φαίνεται πιθανό. Χτες, μέλος της διερευνητικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις καταγγελίες βιασμών συλληφθέντων στις μετεκλογικές διαδηλώσεις, παραδέχτηκε ότι προσκομίστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές των καταγγελιών, κάνοντας λόγος για σοδομισμό με γκλομπς και μπουκάλια, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Με αυτή την αφορμή, νέες επικρίσεις διατύπωσε ο Μεγάλος Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, στενός συνεργάτης του Χομεϊνί. Κατηγόρησε την ιρανική ηγεσία για «κακοποίηση του Ισλάμ» και την κάλεσε «να εγκαταλείψει τη δεσποτική καταπιεστική της συμπεριφορά απέναντι στο λαό, ομολογώντας ότι, σήμερα, το Ιράν δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε ισλαμική...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Καρουμπί (2011-02-12 00:00:00.0)
Ανεβάζουν το «εσωτερικό θερμόμετρο» οι απειλές Χαμενεΐ (2010-02-10 00:00:00.0)
Τέταρτο «επεισόδιο» στις μαζικές δίκες (2009-08-26 00:00:00.0)
Εναυσμα αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων (2009-07-18 00:00:00.0)
Με διαδηλώσεις η επομένη των εκλογών (2009-06-17 00:00:00.0)
Κίνηση «αποκλιμάκωσης» από τους Φρουρούς (2004-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ