Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ
Ο Ομπάμα φέρεται να αλλάζει σχέδιο

BAΡΣΟΒΙΑ.--

«Μαύρο δάκρυ» έχυναν χτες αρθρογράφοι της πολωνικής εφημερίδας «Γκαζέτα Γουιμπόρζσκα» για την... πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκαταλείψει στην πράξη το σχέδιο στησίματος της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ομπρέλας» σε Πολωνία και Τσεχία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και στελέχη απ' τις ομάδες πίεσης (λόμπι) των πολεμικών βιομηχανιών φέρονται να είπαν στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενδιαφέρεται περισσότερο από εκείνη του Μπους για τις αντιδράσεις της Ρωσίας και ότι με κάποια πιθανά ανταλλάγματα θα απέσυρε τα σχέδια της αντιπυραυλικής ομπρέλας από Πολωνία και Τσεχία. Οι ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας φέρουν τον Ομπάμα να προτιμά συστήματα αναχαίτισης πυραύλων σε πολεμικά πλοία και σε βάσεις των ΗΠΑ σε Τουρκία, Ισραήλ και «ίσως κάπου στα Βαλκάνια».... Ως πιθανοί λόγοι απόσυρσης των σχεδίων για αντιπυραυλική ομπρέλα στην Πολωνία και την Τσεχία αναφέρονται έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του συστήματος, το υψηλό του κόστος, και οι αρνητικές αντιδράσεις της Μόσχας.

Το 2008, ΗΠΑ και Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για την εγκατάσταση μέχρι το 2013 στην Πολωνία 10 συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ενός συστήματος ραντάρ στην Τσεχία, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις της Ρωσίας. Προ μηνός, μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε απειλήσει με την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων «Iskander» στο Καλίνινγκραντ, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ