Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αποκλείστηκαν 3.078 παιδιά λαϊκών οικογενειών

Είναι ανάγκη να υπάρξει δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, τονίζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Τα σοβαρά προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, όπως προκύπτει από έκθεση που κατατέθηκε για την ασφάλειά τους, αλλά και από το γεγονός ότι 3.078 αιτήσεις γονέων για φιλοξενία των παιδιών τους δεν ικανοποιήθηκαν, έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Παράλληλα, η παράταξη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, με προοπτική τη δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά.

«Λεφτά του Δήμου πηγαίνουν σε άλλες προτεραιότητες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου. Ο ίδιος υπογράμμισε το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που προκύπτει για χιλιάδες οικογένειες που δεν κατάφεραν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, τροφοδοτώντας έτσι τους ιδιωτικούς, στους οποίους καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 500 ευρώ το μήνα. Αλλά και στους σταθμούς του Δήμου, η προσχολική αγωγή κοστολογείται, έως και 150 ευρώ. «Χρειάζονται περίπου 30 με 40 νέοι σταθμοί, για να καλυφθούν οι ανάγκες», επισήμανε ο Στ. Λάμπρου, ενώ ο Μ. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δέκα νέοι σταθμοί και όχι τρεις που έχει δηλώσει ο δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης.

Στο μεταξύ, προσπάθεια εξωραϊσμού της προβληματικής κατάστασης που παρουσιάζουν τα κτίρια των παιδικών σταθμών του Δήμου και που είχε σαν αποτέλεσμα στις αρχές του 2008 να εκκενωθούν εφτά, επιχείρησε η Δημοτική Αρχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Η. Βαλσαμάκη, θεώρησε επαρκή ως απάντηση στις ανησυχίες που έθεσε η «Συμπαράταξη» για τα προβλήματα των σταθμών, την ανάγνωση της τελευταίας παραγράφου σχετικής έκθεσης που έγινε για λογαριασμό του Δήμου από την ομάδα Καρύδη, στην οποία σημειώνεται ότι «δεν παρατηρήθηκαν μείζονα προβλήματα που να αφορούν την ασφάλεια και τη στατική επάρκεια των κτιρίων».

Οι ανησυχίες βέβαια αυτές προκύπτουν από τα ίδια τα στοιχεία της έκθεσης. Σύμφωνα με αυτά, 88 από τους 97 σταθμούς του Δήμου αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. Και συγκεκριμένα: 39 παρουσιάζουν διαβρώσεις και αποκολλήσεις σε πλάκες οροφής, στηθαία και κολώνες. 75 έχουν μικρές ρηγματώσεις και διαβρωμένους σοβάδες και χρήζουν επισκευής μονώσεων. 86 δεν έχουν τζάμια ασφαλείας. Παράλληλα, σε πολλούς από τους σταθμούς παρατηρούνται: Κακή στερέωση των φωτιστικών οροφής, των σωληνώσεων και των επίπλων, ενώ χρήζουν κατασκευής στεγάστρων. Στο μεταξύ, δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, ενώ απουσιάζει η όποια κριτική για θέματα που επίσης θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί, όπως πυρασφάλεια, σύγχρονα κτίρια, ευρύχωρες αίθουσες και αυλές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ