Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κέρδη 5,5 δισ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο!

Αλώβητη από την κρίση η οικονομική ολιγαρχία. Παρά τη σφοδρότητα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να λυμαίνεται τεράστια ποσά του κοινωνικού πλούτου

Αλώβητοι από την καπιταλιστική κρίση βγαίνουν οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι και μέσα στο α' εξάμηνο του 2009 συνέχισαν να αποσπούν και συσσωρεύουν τεράστια ποσά από τον πλούτο που με τον καθημερινό μόχθο τους παράγουν οι εργαζόμενοι. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία των ισολογισμών για 280 εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΕ εμφανίζουν λειτουργικά κέρδη ύψους 5,5 δισ. ευρώ με τη μάζα των καθαρών κερδών τους - μετά και από τους φόρους - να διαμορφώνεται στο αστρονομικό ύψος των 3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ακόμη πως το φετινό πρώτο εξάμηνο δεν είναι από τα καλύτερα για τις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας. Η διαφαινόμενη και αναμενόμενη ήδη από τις απαρχές της καπιταλιστικής κρίσης πτωτική τάση της κερδοφορίας τους κινητοποίησε την ΕΕ και την κυβέρνηση που προχώρησαν σε μια σειρά από πρόσθετες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μαγαλοεπιχειρηματιών. Για το σκοπό αυτό, διέθεσαν μπόλικο ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα στην κατεύθυνση που διεκδικεί για λογαριασμό τους και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τόσο τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας όσο και οι ενισχύσεις τους με κρατικό χρήμα αποδείχνουν το γεγονός ότι οι οικονομικές δυσκολίες που επικαλείται η κυβέρνηση είναι το πρόσχημα και το σαθρό άλλοθι της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Κόντρα στην καπιταλιστική κρίση, οι 47 εισηγμένες επιχειρήσεις, σε σύνολο 280, δηλαδή πάνω από το 16% των εισηγμένων επιχειρήσεων γνώρισε παραπέρα άνθηση, αύξηση της κερδοφορίας τους μέχρι και με 3ψήφια ποσοστά ανόδου ! Ακόμη 32 από τις εισηγμένες ΑΕ που πέρσι - για τον ένα ή τον άλλο λόγο - εμφανίζονταν «ζημιογόνες» στο πρώτο εξάμηνο φέτος έχουν επιστρέψει σε κατάσταση κερδοφορίας. Τα παραπάνω προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών τους (πηγή : Πήγασος ΑΕΠΕΥ), στα οποία καταγράφεται και ο πολύ μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης κερδών κερδών με την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ να μαζεύουν το 33% του συνόλου των κερδών. Ταυτόχρονα, μια σειρά από επιμέρους κλάδους συνεχίζουν να εμφανίζουν ιδιαίτερα προκλητικά κέρδη. Σε πρώτο πλάνο, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκεται το τραπεζικό κεφάλαιο, χωρίς βέβαια να «υστερούν» οι άλλες μερίδες (πετρελαιάδες, μεγαλοκατασκευστές, φαρμακοβιομήχανοι, μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου κ.ά.)

Σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς του πρώτου εξαμήνου:

  • Λειτουργικά κέρδη: Διαμορφώνονται σε 5,48 δισ. ευρώ εμφανίζοντας υποχώρηση σε ποσοστό 10,6%. Είναι φανερό ότι αυτά τα αστρονομικά ποσά τους φαίνονται ...λίγα και οι κυβερνώντες σπεύδουν να τους στηρίξουν και με νέα μέτρα. Να σημειωθεί ότι από τη συνολική πίτα έχει αφαιρεθεί το ύψος των ζημιών που εμφανίζουν οι 111 «ζημιογόνες».
  • Καθαρά κέρδη: Φτάνουν σε 3 δισ. ευρώ (-39,2%). Να σημειωθεί πως οι τραπεζίτες εμφανίζουν αυξημένα λογιστικά κονδύλια για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους, γεγονός που εμφανίζει ιδιαίτερα συμπιεσμένα φετινά κέρδη.
  • Κύκλος εργασιών: Ο τζίρος τους εμφανίζεται σε 37,6 δισ. ευρώ (-13,7%) Το στοιχείο αυτό δεν αφορά τον τραπεζικό κλάδο. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες απέσπασαν καθαρά έσοδα από τόκους ύψους πάνω και από τα 6 δισ. ευρώ με οριακή υποχώρηση μόλις 2,1%.
  • Επιχειρηματικοί κλάδοι: Οι τράπεζες μάζεψαν καθαρά κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή το 40% από τη συνολική πίτα με τον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας να αποσπά ακόμη 708 εκατ. ευρώ ή πάνω από το 23% από τα φετινά κέρδη. Επίσης: Διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Μότορ Οϊλ): 245,7 εκατ. ευρώ, Τηλεπικοινωνίες: 230,4 εκατ. ευρώ, Ηλεκτρική Ενέργεια (κυρίως η ΔΕΗ): 421,2 εκατ. ευρώ, Κατασκευές: 133,7 εκατ. ευρώ, Πληροφορική: 42,8 εκατ. ευρώ, Τυχερά παιχνίδια (λόγω ΟΠΑΠ): 374,7 εκατ. ευρώ, Φάρμακα - καλυντικά: 93,1 εκατ. ευρώ, Υγεία: 30 εκατ. ευρώ, Λιανεμπόριο: 23,2 εκατ. ευρώ, , Ποτοποιία: 190,3 εκατ. ευρώ, μεταλλικά προϊόντα: 18 εκατ. ευρώ, Τρόφιμα: 3,7 εκατ. ευρώ.
  • Από το σύνολο των 280 εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, ζημιές εμφάνισαν 111 επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, μια και αφορούν στοιχεία μιας περιόδου που ξέσπασε η σφοδρότατη, όπως την χαρακτηρίζουν, οικονομική κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι ο αριθμός των «ζημιογόνων» επιχειρήσεων ήταν 114, πρόπερσι που υποτίθεται πως ήμασταν σε περίοδο μεγάλης οικονομικής ανόδου 79, ενώ το 2006 ήταν 82.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ