Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ
Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση

Και πειθαρχική εξέταση κατά Ν. Ζαγοριανού

Σε νέα φάση μπαίνει η υπόθεση με το σκάνδαλο της «Ζήμενς» μετά τις χτεσινές εξελίξεις, που είναι η ανάθεση της περαιτέρω δικαστικής έρευνας σε εφέτη ανακριτή και η πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, ζήτησε χτες από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή, τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής που θα χειρισθεί πλέον την υπόθεση «Ζήμενς». Στο έγγραφό του ο Ι. Τέντες επικαλείται τη διαδικασία του άρθρου 25 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σημειώνει ότι «η εξαιρετική φύση και η σοβαρότητα της υποθέσεως, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, επιβάλλει τη διεξαγωγή της ανακρίσεως από εφέτη ανακριτή, ήτοι από έμπειρο και ανώτερου βαθμού δικαστικό λειτουργό και τη σύντομη περάτωση της προδικασίας».

Ωστόσο, πριν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε προηγηθεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο περίπου ασχολείται με την υπόθεση της «Ζήμενς». Την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση κίνησε αυτεπάγγελτα και διενεργεί ο προϊστάμενος της επιθεώρησης δικαστηρίων, Ι. Παπανικολάου, α' αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, με αφορμή δημοσιεύματα, ενώ θα διερευνηθεί αν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο 4ος ειδικός ανακριτής διέπραξε πειθαρχικά παραπτώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού. Πάντως, με την πειθαρχική εξέταση σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού θα ερευνηθεί αν ο 4ος ειδικός ανακριτής:

  • Διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για την άρνησή του να χορηγήσει στους κατηγορούμενους το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας.
  • Υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας αποφεύγοντας να εκδώσει έγκαιρα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των κατηγορουμένων Χριστοφοράκου και Καραβέλλα, οι οποίοι στη συνέχεια διέφυγαν στο εξωτερικό.
  • Χειραγωγήθηκε από τρίτους στην ανακριτική του συμπεριφορά και δεν ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα τη δικαστική του συνείδηση. Επίσης, θα ερευνηθεί γιατί δεν απέστειλε στις γερμανικές αρχές για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στοιχεία για το χρονικό διάστημα 2004-2007, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος στη Γερμανία για πλημμεληματικές πράξεις, όπως προβλέπεται από το γερμανικό δίκαιο, και να μην μπορεί να δικαστεί στη χώρα μας, ακόμη και αν παραδοθεί στην Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ