Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδιώκουν «κλίμα» συνομιλιών

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Μπέιτ Ελ, βορείως της Ραμάλα, φέρνοντας στην επιφάνεια την καθημερινότητα των Παλαιστινίων, που ουδεμία σχέση έχει με τα διάφορα ευχολόγια περί «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Ο 14χρονος Μουχάμαντ Ριάντ Νάιφ δέχτηκε τρεις σφαίρες στο στήθος ενώ στεκόταν στην είσοδο του παρακείμενου, στον εποικισμό, προσφυγικού καταυλισμού Τζαζαζούν, κοντά στο σχολείο του ΟΗΕ. Ο ισραηλινός στρατός επέμεινε ότι έβαλε κατά ενόπλων που εκτόξευαν εμπρηστικές βόμβες. Ομως, η παλαιστινιακή πλευρά τόνισε ότι πέτρες και μολότοφ εκτοξεύτηκαν μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 14χρονου, και τον τραυματισμό άλλων τριών εφήβων και του οδηγού του ασθενοφόρου που έσπευσε.

Το βράδυ, η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή δύο μέλη της στα βόρεια σύνορα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε, τις πρώτες ώρες τουλάχιστον, την πληροφορία.

  • Να διαμορφώσουν «κλίμα» διαπραγματεύσεων επιδιώκουν ΗΠΑ και ΕΕ, υποβαθμίζοντας την ξεκάθαρη προϋπόθεση που θέτει η παλαιστινιακή πλευρά για την επανέναρξή τους: «οριστικό και ολικό πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ». Χτες, και ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι δεν προγραμματίζεται καμία επαφή όσο δεν «παγώνουν» οι εποικισμοί, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Χαβιέ Σολάνα, επέμενε ότι «είναι κοντά η επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν θα υλοποιηθεί η παλαιστινιακή προϋπόθεση. Για «πιθανή συνάντηση Αμπάς - Νετανιάχου» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτέμβρη, υπό την προεδρία Ομπάμα, έκανε λόγο και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Πέρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ