Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε χτες πως 91 χώρες - μέλη του οριστικοποίησαν την πρώτη διεθνή συνθήκη που θα επιχειρήσει την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, μεταξύ άλλων με το κλείσιμο των λιμανιών για αλιευτικά σκάφη που προσφεύγουν σε παράνομες πρακτικές ή σε περιοχές που απαγορεύεται το ψάρεμα.

XAΓΗ.-- Πρόωρες χαρακτήρισε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία τις αξιώσεις του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, είτε για μείωση της ποινής του είτε για καταβολή αποζημιώσεων για την παράνομη σύλληψή του στη Σερβία στις 18/7/08. Οι δικαστές στη Χάγη υποστήριξαν ότι «το συγκεκριμένο αίτημα εξαρτάται απ' το αποτέλεσμα της δίκης που δεν έχει ακόμη αρχίσει».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε την τοποθέτηση του Ντέγιαν Γκιόρσοφσκι στη νέα θέση του ειδικού απεσταλμένου στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες με σκοπό την προώθηση της ένταξης των Σκοπίων.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών της απέστειλε χτες η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας στην Κίνα.

ΤΟΚΙΟ.-- Νέο αξίωμα ή υπουργείο με στόχο τη συνολική εποπτεία της εθνικής στρατηγικής και της οικονομίας θα δημιουργήσει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γούκιο Χατογιάμα. Σύμφωνα με συμβούλους του Χατογιάμα, που θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 16 του Σεπτέμβρη, μία απ' τις προτεραιότητες αλλά και προκλήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι η αναδιοργάνωση της βάσης περίπου 8.000 Αμερικανών πεζοναυτών στην Οκινάουα που αναμένεται να κοστίσει στην Ιαπωνία πάνω από 10.000.000 δολάρια.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Υπό κράτηση τέθηκαν τρία ακόμη μέλη του Κογκρέσου, οι βουλευτές Εντγκαρ Εουλίσες Τόρες, Οντίν Σάντσες από το κόμμα U του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε και ο Χουάν Πάμπλο Σάντσες, μετά την εντολή της εισαγγελίας, καθώς κατηγορούνται για άμεσες σχέσεις με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς. Παράλληλα, η γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα έδωσε νέα στοιχεία ότι βρίσκονται εν ζωή αιχμάλωτοι των FARC.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ο Φελίπε Κουσανέρο, πρώην αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Γουατεμάλας, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο για τις εξαφανίσεις πολιτών στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη χώρα που διήρκεσε από το 1960 έως το 1996 και καταδικάσθηκε σε 150 χρόνια φυλάκιση. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Γουατεμάλας που κάποιος δικάζεται και τιμωρείται για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις αγωνιστών και πολιτών κατά τη διάρκεια του 36χρονου εμφύλιου πολέμου.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας αναβαθμίστηκε ο τυφώνας «Χιμένα», ο οποίος πλησιάζει τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ