Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Δεδομένος ο αντιλαϊκός προσανατολισμός

Στην ΕΕ το αίτημα για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Τα λαϊκά στρώματα θα σηκώσουν τα βάρη των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και η θέση αυτή δεν αλλάζει, ανεξάρτητα αν η Ελλάδα πάρει παράταση από τις Βρυξέλλες για μείωση του δημοσίου ελλείμματος έως το 2012 και ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην εξουσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλοντας να εμφανίζει ως ...μεγάλη επιτυχία την παράταση για δύο χρόνια με σκοπό τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η παραχώρηση παράτασης θεωρείται δεδομένη, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που τη ζητά, αλλά μια πλειάδα χωρών που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα.

Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, όπου και είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με τον Κοινοτικό επίτροπο για θέματα οικονομικής πολιτικής Χ. Αλμούνια. Ο Ελληνας υπουργός ενημέρωσε τον Κοινοτικό επίτροπο για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (πορεία του ΑΕΠ, ελλείμματα), οι οποίες και θα αποτυπωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης. Δεσμεύτηκε επίσης για την προώθηση νέου σκληρού πακέτου μέτρων στα δημοσιονομικά, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ο Χ. Αλμούνια, σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των εργασιών, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ανεργίας (δόθηκαν πρόσφατα στοιχεία της Γιουροστάτ), ενώ ζήτησε συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και στρατηγικές εξόδου από την κρίση, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, ανεξάρτητα από το θέμα της παραχώρησης παράτασης, όχι μόνο δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα ενταθεί. Δείγμα γραφής έχει ήδη δοθεί με τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν μεσούσης της θερινής περιόδου, αλλά και τα σαρωτικά «διαρθρωτικά» μέτρα που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά.

  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε, ενόψει της ΔΕΘ, χτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, ο οποίος και του παρουσίασε τις απόψεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ