Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Αναμένοντας το νέο ιρανικό «πακέτο»

Υπερβολικούς χαρακτηρίζει ο Μπάρανταϊ τους χαρακτηρισμούς περί «ιρανικής πυρηνικής απειλής»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Βίσμπαντεν η συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αντικείμενό της ήταν η προπαρασκευή της ανάλογης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των «6», στα τέλη του μήνα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οπότε και θα καταληχθεί ποια στάση θα τηρήσουν απέναντι στην Τεχεράνη, με δεδομένο ότι λήγει το χρονικό περιθώριο για έναρξη διαλόγου που έχει ατύπως θέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα.

Μία μέρα πριν, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαγιάντ Τζαλίλι, δήλωνε ότι η Τεχεράνη έχει απεργαστεί ένα πακέτο νέων προτάσεων, το οποίο προτίθεται να συζητήσει με τη Δύση. Μέχρι χθες, πάντως, το «πακέτο» αυτό δεν είχε φτάσει στους επίδοξους συνομιλητές της, όπως διαβεβαίωσαν τόσο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα.

Παρέμβαση Μπάρανταϊ

«Το Ιράν δεν πρόκειται ν' αποκτήσει άμεσα πυρηνικό όπλο και είναι μεγάλη υπερβολή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη». Αυτό δήλωσε απροκάλυπτα, για μία ακόμη φορά, ο απερχόμενος επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, μιλώντας στο επιστημονικό περιοδικό «Bulletin of the Atomic Scientists».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ