Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Να αρθεί η άδικη κράτηση των 5 αγωνιστών από τις ΗΠΑ

Διαμαρτυρία για τη μη χορήγηση βίζας στη γυναίκα του ενός εκ των «5»

Από παλιότερη διαδήλωση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών
ΑΒΑΝΑ.--

Με επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η Κούβα κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, πως ακολουθεί τα βήματα της κυβέρνησης Μπους και παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία καθώς αρνείται να χορηγήσει βίζα στη γυναίκα του ενός εκ των πέντε Κουβανών αγωνιστών, φυλακισμένων στις ΗΠΑ.

Ο Κουβανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Αμπελάρδο Μορένο Φερνάντες, απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσει μια «ανθρωπιστική βίζα άμεσα» στην Αντριάνα Πέρες για να επισκεφθεί τον σύζυγό της Χεράρδο Ερνάντες (καταδικασμένος σε δις ισόβια και 15 χρόνια φυλάκισης), που μαζί με 4 συντρόφους του βρίσκεται σχεδόν 11 χρόνια φυλακισμένος στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασε επιθετικές πράξεις κατά της Κούβας από αντικουβανικές ομάδες του Μαϊάμι. Ο ίδιος σημείωσε πως στις 15 Ιούλη, μετά από 95 ημέρες αναμονής, το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα αρνήθηκε να χορηγήσει για 10η φορά βίζα στην Πέρες επικαλούμενο τον γελοίο ισχυρισμό ότι «αποτελεί απειλή για την σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, στην Κούβα βρίσκεται από την Τρίτη ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ Ντ'Εσότο, ο οποίος συναντήθηκε χτες με μέλη των οικογενειών των «5» και χαρακτήρισε την υπόθεσή τους «νομική παρέκκλιση» ενώ σημείωσε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα έχει την εξουσία να διορθώσει άμεσα αυτήν την αδικία. Επιπλέον μίλησε για την απαράδεκτη συμπεριφορά των αμερικανικών κυβερνήσεων που αρνούνται την χορήγηση βίζας τόσο στην Αντριάνα Πέρες όσο και στην Ολγα Σαλανουέβα, συζύγους του Χεράρδο και του Ρενέ, αντίστοιχα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τρεις από τους πέντε Κουβανούς πατριώτες μεταφέρθηκαν την περασμένη Δευτέρα σε κέντρο κράτησης του Μαϊάμι εν αναμονή της ακροαματικής διαδικασίας επανεξέτασης των ποινών τους που έχει οριστεί για τις 13 Οκτώβρη. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το 11ο Εφετείο της Ατλάντα είχε αποφανθεί ότι οι ποινές του Ραμόν Λαμπανίνο (ισόβια και 18 χρόνια), του Αντόνιο Γκερέρο (ισόβια και 10 χρόνια) και του Φερνάντο Γκονζάλες (19 χρόνια) επιβλήθηκαν λανθασμένα και τους έστειλε πίσω στον ίδιο δικαστή, όπου παρουσία ενόρκων θα τους επιβληθούν νέες ποινές.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωση της γενικής γραμματέα της, Αϊρίν Χαν, σημειώνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να άρει ορισμένες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, ενώ παράλληλα ζητά από τον Ομπάμα, να «αποστασιοποιηθεί από τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί ο αποκλεισμός» χαρακτηρίζοντάς τον «ανήθικο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ