Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πρόσθετο χαράτσι στις Σχολικές Επιτροπές;

Τα υλικά που πρέπει να προμηθευτούν οι μαθητές αλλά όχι ποιος θα τα πληρώσει, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει την υγεία των μαθητών χωρίς όμως την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους
Η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει την υγεία των μαθητών χωρίς όμως την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους
Σε πρόσθετο χαράτσι για τα ήδη ξετιναγμένα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών (ΣΕ) θα καταλήξει η προμήθεια των υλικών που πρέπει να διαθέτουν οι Σχολικές και Εκπαιδευτικές Μονάδες (ΣΕΜ) για την αντιμετώπιση της «Νέας Γρίπης» (Η1Ν1).

Το «πακέτο» με τα υλικά για τις ΣΕΜ (δηλαδή για τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) περιγράφεται στην εγκύκλιο του Τμήματος Σχολικής Υγείας του υπουργείου Υγείας που εξέδωσε στις 27.8.2009 χωρίς όμως να αναφέρονται οι αναλογούσες ποσότητες και - το σπουδαιότερο - πώς θα γίνει η προμήθειά τους. Ετσι λοιπόν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που με το άνοιγμα των σχολείων έλαβαν - όπως προβλέπει η ίδια η εγκύκλιος - γνώση απ' τους Διευθυντές για το περιεχόμενο της εγκυκλίου απευθύνθηκαν στο Τμήμα Σχολικής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Οι απαντήσεις που έπαιρναν ήταν ότι τα υλικά αυτά πρέπει να τα προμηθευτούν τα φαρμακεία των σχολείων, που σημαίνει κάλυψη των εξόδων απ' τις Σχολικές Επιτροπές. Σε άλλες περιπτώσεις η απάντηση που δινόταν στους συλλόγους ήταν να απευθυνθούν στις υπερκείμενες Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους δεν μπορούσαν να δώσουν καμιά υπεύθυνη απάντηση σε διάφορα ερωτήματα, όπως «πώς θα γίνει η προμήθεια;», ή «ποιος θα είναι ο αριθμός των προμηθευόμενων ειδών σε σχέση με τη δύναμη των παιδιών σε κάθε σχολείο;». Η συνήθης απάντηση ήταν: «Ενημερωνόμαστε και εμείς και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε και σας» ή παρέπεμπαν στους διευθυντές των σχολείων για να «κανονίσουν το θέμα» με τους προϊσταμένους τους.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας (Παράρτημα Β) προβλέπει τα εξής υλικά για τις σχολικές μονάδες: Θερμόμετρα (μη υδραργυρικά, π.χ. ψηφιακά μασχάλης) ή ταινίες θερμομέτρησης. Χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης. Γάντια μιας χρήσης. Απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης. Προστατευτικές ποδιές. Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων που πρέπει να πλυθούν ή να απολυμανθούν. Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης. Μπουκάλια ή σωληνάρια με αντισηπτικό διάλυμα χεριών με αντλία έγχυσης και βάση (περιεκτικότητα σε αλκοόλη τουλάχιστον 70%). Απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες (π.χ. οικιακή χλωρίνη) και απολυμαντικά για αντικείμενα που εξατμίζονται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα). Σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης.

Μεταξύ των άλλων στην εγκύκλιο προβλέπεται η χρήση υγρού σαπουνιού και ο καθαρισμός μετά από κάθε διάλειμμα λείων επιφανειών, όπως τα πόμολα, τα χερούλια, οι κουπαστές από τις σκάλες, τα κιγκλιδώματα από τις βρύσες με κοινά καθαριστικά (όπως υγρό σαπούνι ή διάλειμμα χλωρίνης). Τέτοια μέτρα όμως μοιάζουν «αστεία» με τις λιγοστές καθαρίστριες που υπάρχουν σε κάθε συγκρότημα, δουλεύοντας μάλιστα τις περισσότερες φορές σε συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς μέτρα Υγιεινής Ασφάλειας της Εργασίας κτλ. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την καθαριότητα με αυξημένα μέτρα και προσωπικό (και όχι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων), όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και χώρους όπως νοσοκομεία, σχολές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά δημόσιους χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ