Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κούβα σημαίνει Επανάσταση

«Είμαι η Κούβα»
«Είμαι η Κούβα»
Xαρακτηριστικά παραδείγματα του ζωντανού και πάλλοντα κινηματογράφου της Κούβας αποτελούν οι τρεις κλασικές και σπάνιες ταινίες, που παρουσιάζονται στο Θερινό Κινηματογράφο του Δήμου Αθηναίων, «Σινέ Στέλλα» (Τενέδου 34, Κυψέλη, τηλ.: 210 8657200), στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος «Κούβα: μνήμες επανάστασης).

Η Eπανάσταση κλείνει τα 50 της χρόνια. Και η μικρή αυτή χώρα κατάφερε να είναι στο προσκήνιο για πολλούς λόγους. Τόσο οι εμβληματικές φυσιογνωμίες του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα, όσο και η αποτυχημένη απόβαση των Αμερικανών στον Kόλπο των χοίρων, αλλά και η σθεναρή αντίσταση του λαού της Κούβας και η πίστη του στην Eπανάσταση και το σοσιαλισμό, δεκαετίες τώρα, κράτησαν την Κούβα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Παράλληλα, όμως, η Κούβα ανέπτυξε ένα ζωντανό και πάλλοντα κινηματογράφο. Ο κουβανέζικος κινηματογράφος στηρίχθηκε κυρίως σε δυο μεγάλες σκηνοθετικές φυσιογνωμίες: τον Ουμπέρτο Σόλας και τον Τόμας Γκουρτιέρεζ Αλέα. Δυο σκηνοθέτες με μεγάλο έργο για τα μέτρα μιας μικρής και φτωχής χώρας, όπως η Κούβα. Σκηνοθέτες ευρηματικοί, μοντέρνοι, ευφυείς παρακολουθούν την Κούβα που αλλάζει. Με προσοχή σκύβουν στους χαρακτήρες τους. Αναπτύσσουν τη θεματική τους με ψύχραιμο, κριτικό βλέμμα, αλλά ζεστή γραφή.

Την περασμένη βδομάδα, προβλήθηκε η ταινία «Μνήμες υπανάπτυξης» (Κούβα, 1968, 106') του Τόμας Γκουρτιέρεζ Αλέα, με τους: Σέρτζιο Καριέρι, Ντέζι Γκρανάδος.

«Ενας πετυχημένος άνθρωπος»

Σήμερα και αύριο, προβάλλεται για πρώτη φορά σε αθηναϊκή κινηματογραφική αίθουσα η ταινία «Ενας πετυχημένος άνθρωπος» του Ουμπέρτο Σόλας. Παίζουν: Σέζαρ Εβόρα, Ρακέλ Ρεβουέλτα.

Η ταινία του Ουμπέρτο Σόλας καλύπτει μια περίοδο τριών δεκαετιών. Η αφήγηση παρακολουθεί τη ζωή δύο αδελφών, γόνων της αστικής τάξης. Με αφετηρία το 1932, ο σκηνοθέτης καταγράφει τις διαφορετικές και πολλές φορές αντίθετες διαδρομές των δύο ηρώων του μέσα στο χρόνο. Ο ένας, ιδεαλιστής και ευαίσθητος, θα προσχωρήσει σε μια πολιτική ομάδα, θα αγωνιστεί ενάντια στο καθεστώς και η πορεία του θα έχει μια ηρωική, αλλά και τραγική κατάληξη. Αντίθετα, ο δεύτερος, πολιτικά αδιάφορος και χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες, αναζητά τον πλούτο, τη δύναμη, τη δόξα και η κατάληξή του θα είναι η διαφθορά, η αποξένωση και η απομόνωση. Αναπαριστώντας με πιστότητα την ατμόσφαιρα της προεπαναστατικής Αβάνας και μέσα από τη φόρμα της ταινίας εποχής, η σκηνοθεσία εκθέτει τις αλλαγές - πολιτικές και κοινωνικές - σε μιαν ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο της κουβανικής ιστορίας. Οι διαφορετικές διαδρομές μέσα στο χρόνο, αλλά και η διάσταση ανάμεσα στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες, αναδεικνύουν την παρακμή και τη διαφθορά στο εσωτερικό της αστικής τάξης, που θα οδηγήσουν τελικά στην επικράτηση της Επανάστασης. Ομως, είναι κυρίως η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο στάσεις και φιλοσοφίες ζωής που κυριαρχεί: Από τη μία πλευρά, η χωρίς όρια αναζήτηση του πλούτου και της εξουσίας και, από την άλλη, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση.

«Είμαι η Κούβα»

Την Τρίτη και Τετάρτη προβάλλεται η ταινία «Είμαι η Κούβα» (Κούβα, Σοβιετική Ενωση, 1964, 141') σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Καλατόζοφ, με τους: Ζαν Μπουισέ, Λουίζ Μαρία Κολάζο.

Η Κούβα μέσα από τα μάτια του ποιητή Γεβγένι Γεφτουσένκο, ενός από τους πιο σημαντικούς ποιητές της εποχής που έγραψε το σενάριο, και του εξαιρετικού σκηνοθέτη Μιχαήλ Καλατόζοφ. Βραβευμένη στις Κάννες, πέρα από ένας ύμνος στην κουβανική επανάσταση, είναι και μια καλλιτεχνική δημιουργία εμπνευσμένη και εμποτισμένη από την αίσθηση που δημιούργησε η ίδια η χώρα - η Κούβα - και ο λαός της, σε δύο ανθρώπους που ήρθαν από πολύ μακριά: τον ποιητή Γεβγένι Γεφτουσένκο και τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Καλατόζοφ. Η προβολή και η δημοσιότητα που γνώρισε η ταινία στην Αμερική, καθώς και οι εκθειαστικοί ύμνοι από σκηνοθέτες, όπως ο Κόπολα και ο Σκορτσέζε, δεν είναι καθόλου τυχαία. Το οπτικό της ύφος, οι εικόνες και ο φρενήρης ρυθμός της κάνουν την ταινία να υπερβαίνει τους περιορισμούς που έθεταν οι συνθήκες παραγωγής της. Το SoyCuba διαδραματίζεται στην προεπαναστατική Κούβα: Η νυχτερινή και εξεγερμένη Αβάνα, οι αγρότες που βάζουν φωτιά στις καλλιέργειες για να μην καταλήξουν στα χέρια της UnitedFruitCo., οι φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς, οι μαχητές του αντάρτικου στρατού του Φιντέλ Κάστρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ